Oldalak

2011. április 30.

Sűrített tej házilag

3 receptet találtam a világhálón, de természetesen mindegyik szacharózt használ alapanyagként, így szépen átalakítottam őket diabetikusra.

Külföldi oldalakon tejport használnak hozzá tej helyett, ami jelentősen csökkenti az elkészítési időt. Sajnos nekem nem volt itthon tejpor, de ki fogom legközelebb próbálni és beszámolok róla.

Hozzávalók:

  • 1/3 csésze forró víz
  • 3 ek 82%-os vaj
  • vanília
  • 2/3 csésze xilit
  • 1 csésze tejpor

A hozzávalókat turmixgépbe rakni, pár perc alatt kész, hűtőben kb 1 hétig eláll. Ha fruktózzal készítjük kevesebb, mint 2/3 csésze kell az édesítőereje miatt, mondjuk olyan 2/4-re lőném be a mennyiséget.

Egy másik recept:

  • 1/2 l tej
  • 500 g xilit
  • 6 dkg 82%-os vaj
  • vanília

Feltesszük főni, folyamatosan kevergetjük, míg elolvad a xilit benne. Forrás után még 10 percig kell főzni, kavargatni. Hűtőbe tenni.

Ezt azért nem választottam, mert 5 dl tej:50 dkg cukor arány nagyon nem tetszik...a xilit édesítőereje 1:1-hez a szacharózhoz képest, így abból is 50 dkg kell. Hiába 10 perc az elkészítési idő, a 3. receptet választottam, ahol másfél-2 óra a főzési idő.

a befutó recept:

  • 1 liter tej
  • vanília
  • 350 g xilit (vagy 250 g fruktóz)

Mivel kb 10 dkg xilitem van itthon, fruktózzal készítettem, az édesebb gyümölcscukor miatt csak 250 g-ot mértem ki hozzá. Időnként kevergetni kell és célszerű olyan edényben feltenni, amelyikben nem szokott leégni semmi. (én kuktát választottam, de nem fedtem le) Takarék lángon forrjon 2 órát. Miután elkészült, a vaníliarudat eltávolítjuk, kihűtjük, dunsztosüvegbe töltjük és mehet is a hűtőszekrénybe. Nem tudom, hogy a gyümölcscukor miatt, de nekem nagyon szép karamell színű sűrített tejem lett, hasonlít a tegnap elkészített karamell krémhez, csak ízre nem olyan intenzív, inkább sűrített tejes, de érezni benne a karamellt :))) Amikor levettem a tűzről, kicsit megijedtem, hogy nem vmi sűrű, meg hogy igencsak csökkent a mennyisége (kb a felére), de ahogy hűlt, úgy sűrűsödött. A "bőrét" leszedtem és kcal-t is számoltam hozzá. Az adatok a teljes mennyiségre vonatkoznak természetesen.

xilittel: 1480 kcal, CH: 222 g
fruktózzal: 1652,5 kcal, CH: 252,2 g

Nekem pontosan 450 ml lett a fruktózzal készített sűrített tej, így ha 100 ml-re vonatkoztatom, akkor:

367,2 kcal, CH: 56 g


Mindenképp ki fogom próbálni a tejporos változatot is, mert tejszínes fagyit szeretnék készíteni, ahhoz pedig sima sűrített tej kellene, nem karamell színű és karamell ízű. Viszont örvendetes számomra, hogy 2 óra alatt is lehet sűrített tej nélkül tejből karamell krémet készíteni!

Mihez használhatjuk fel:
  • süteményekhez
  • karamell krémhez
  • forró csokihoz
  • fagylaltokhoz
  • kávéba
  • házi Bailey's-hez
Sűrített tejes receptjeim:

Karamell krém házilag - Dulce de leche

Szezámmagos kínai csirkemell

Íme a mai ebéd:)



Hozzávalók 4 főre:

Bundához:

  • 6 ek tk tönkölyliszt vagy zabpehelyliszt
  • 3 ek étkezési keményítő
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 tojás
  • 1 nagyobb szelet csirkemell
  • pici só
  • pici víz
  • 1/2 cs sütőpor

Mázhoz:

  • 4 ek méz
  • 1 tk Erős Pista
  • 1 ek ketchup
  • 3-4 ek szezámmag

Mindent púpos kanállal mértem ki. A kukoricakeményítőm elfogyott, így tápiókalisztet használtam helyette. (Sárkány Centerben vettem tápiókalisztet, megkérdeztem az eladó kínai srácot, azt mondta, ezzel sűrítik a kínai csípős savanyú levest, de azt is mondta, a kukoricakeményítő is ugyanolyan jó)

A bundához a hozzávalókat keverjük ki egy tálban. Olyan állagúnak kell lennie, mint a sörtésztának, kevés víz kell hozzá tényleg. Egy szelet hús elég, mert a bunda szépen megdagad rajta, miközben sül. A húst kockázzuk fel, sózzuk, majd forgassuk bele a bundába és forró olajban süssük aranybarnára. Amikor megsültek, rögtön forgassuk meg a mázban és külön tálra tegyük.

Igen kiadós, kalóriadús, diétázóknak nem is nagyon ajánlanám. Viszont ha kínait kívánunk, inkább készítsük el otthon, így tudjuk, mi kerül az asztalra:)


2011. április 29.

Karamell krém - Dulce de leche házilag

Amúgy is imádom a karamellt, de mostanában folyamatosan azt kívánom. Napok óta karamellás tejitalt iszom reggelente, sajnos a xilit már fogytán van, így fruktózt pirítottam hozzá, úgy is nagyon finom lett. Viszont a pöttyös Túró Gurunak nem tudok ellenállni, akármennyire nem diétás, nem egészséges....ma is vettem egyet az egyetemi büfében. De ennek vége! Ki fogom mihamarabb találni, hogy készítsem el házilag. Adott a túró, a csoki, mogyoró és karamell krém... utánanéztem az utóbbinak, azt írják, cukrozott sűrített tejből készül. Első körben vettem 3 tubus Sparos sűrített tejet, belenyomtam egy nagyobb üvegbe, jelenleg rotyog a tűzön. Kíváncsi leszek, milyen lesz, de megmondom őszintén, nem rajongok érte így első próbálkozásra, mert reform karamell krémet szeretnék készíteni. Ahhoz pedig házilag kéne elkészíteni a sűrített tejet is. Találtam 3 receptet is az interneten, átalakítást igényelnek a fehér cukor töménytelen mennyisége miatt.

Íme a házi karamell krém (vagy Dulce de leche) receptje:

Lehet sütőben és tűzön is elkészíteni. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, a 3 tubus sűrített tejet (3* 170 g) jénai tálba nyomjuk, majd azt egy nagyobb tepsibe helyezzük, a tepsibe vizet öntünk, úgy, hogy a víz addig érjen, míg a sűrített tej, vagy egy picit felé, de semmi esetre sem a tetejéig, max a tál közepéig, úgy célszerű. Az egészet alufóliával fedjük és 2 órára betoljuk a sütőbe. 30-40 percenként átkeverjük a krémet, ha szükséges, a vizet pótoljuk. Ha letelt az idő, kivesszük a jénait, a krémet hagyjuk kihűlni, majd kis üvegekbe kanalazzuk.

Tűzön készül az én karamellem, mégpedig egy csavaros tetejű kávésüvegbe nyomtam a sűrített tejeket és kuktában tettem fel főni a legalacsonyabb lángon, úgy, hogy a víz egy ujjnyira van a krémhez képest feljebb. A kukta tetejét is rátettem, de nem zártam le, csak fedőként funkcionál.

A rengeteg cukor miatt nem diabetikus, nem fogyókúrás és semmiképpen nem reform édesség:( Így kénytelen leszek házi sűrített tejből is elkészíteni:)))

Képet töltök, ha elkészül, 2-3 órát tuti főni fog....

Jelentem, elkészült és ISTENI LETT!!!

A kép magáért beszél:)


Azóta elkészítettem a házi sűrített tej egyik változatát és meglepő módon az eredmény nagyon hasonlít a karamell krémhez, valószínű a gyümölcscukor karamellizálódott benne:))))))) Így aki szeretne 1 lépésben sűrített tej nélkül karamell krémet gyártani, próbálja ki, 2 óra alatt el is készül és csak tej, vanília, fruktóz kell hozzá. Xilittel még nincs tapasztalatom, de ahhoz is kiszámoltam az arányokat.

Sűrített tej házilag recept


2011. április 26.

Töltött gombafejek

Mivel húsvétról maradt bőven főtt tojás, gondoltam, felhasználom őket a vacsorához:)

Hozzávalók:
  • 1/2 kg gomba
  • 1 paradicsom
  • 2 főtt tojás
  • 5-6 levél medvehagyma
  • petrezselyemzöld
  • reszelt sajt
  • bors
A gombákat megpucoljuk, a szárukat félretesszük. A paradicsomot, a tojásokat, a gombák szárát felkockázzuk, apróra vágott medvehagymát és petrezselyemzöldet adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk. A gombafejeket tűzálló edénybe helyezzük, sózzuk, majd megtöltjük a zöldségekkel. Reszelt sajtot szórunk a tetejére, sütőben sütjük, amikor megpirul a sajt, kész is van.

Köretnek petrezselymes burgonyát készítettem, a család férfi tagjai ezt preferálták. Én csak ecetes jégsalátát ettem hozzá.


Munkafázisok:


2011. április 21.

Citromfüves ricottás pite


Hozzávalók a tésztához:


  • 30 dkg Re-Form liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 15 dkg margarin
  • 3 ek tejföl
  • csipetnyi só
  • sztívia por ízlés szerint (én 2 ek xilitet tettem hozzá)
  • tetejére 1 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:


  • 50 dkg ricotta
  • 2 tojás
  • sztívia por ízlés szerint (én 4 ek xilitet tettem hozzá)
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 citrom reszelt héja
  • vanília
  • 1 csokor citromfűlevél
A lisztet eldolgozzuk a margarinnal, tejföllel, sütőporral, édesítővel és egy csipet sóval. 2 lapot nyújtunk belőle, az egyiket a tepsibe helyezzük. A töltelékhez a tojásfehérjéken kívül összekeverjük az alapanyagokat, a citromfű leveleit apróra vágjuk hozzá. A fehérjéket keményre verjük és a végén adjuk hozzá a ricottás krémhez. A tésztára halmozzuk, ráhelyezzük a másik kinyújtott lapot, megszúrkodjuk villával, 1 tojást kenünk a tetejére. 180 fokon sütjük.

Megjegyzés: amikor kikevertem a szokásos 1/2 kg-os Re-Form lisztet, csak 10 dkg szénhidrátszegény lisztem volt a 15 dkg helyett, így 5 dkg zabkorpával pótoltam a hiányzó mennyiséget. Ebből a keverékből mértem ki a pitéhez szükséges 30 dkg-ot.


Termesszünk citromfüvet!

Rengeteg citromfű van a kertemben, mely vadon nőtt. Limonádéhoz szoktam belőle csípni pár levélkét, süteményeket ízesítek vele, illetve teának szárítom. Legjobb ilyenkor tavasszal gyűjteni, de ha van kertünk termeszthetjük is. Citromfű lelőhelyekről, receptekről, gyógyhatású készítményekről is olvashatsz ezen az oldalon. Az edenkert.hu-n találtam néhány hasznos tanácsot a tartásával kapcsolatban. Biokertészként műtrágyát semmiképpen nem használok és nem is ajánlom attól függetlenül, hogy a cikk ezt többször is emlegeti, így azt ki is hagytam belőle. Mindenféle ilyen mesterséges anyagtól mentesen is gyönyörű citromfüvet nevelhetünk!


A citromfű gondozása:

Közepesen melegigényes. A magok csírázásához legalább 5 °C szükséges, az optimális csírázási hőmérséklete 17-22 °C között van. Vetését 8-10 °C alatti hőmérsékleten nem érdemes elkezdeni, mert a csírázás még jobban elhúzódik. Optimális növekedéséhez tartósan 20 °C feletti hőmérséklet szükséges. Hótakaróval a hazánkban előforduló telek nem okoznak kárt benne.

Fényigény:

Erősen fényigényes. A félárnyékot rosszul viseli, a ráeső árnyék elől a nap felé fordulnak hajtásai. Az árnyékoló hatások elől, föld alatti indáival évek alatt tovább kúszik. A levelén levő ritka pillás szőröknek fénygyűjtő szerepük van. A virágzáshoz a napsütésen kívül hosszú nappalokra is szüksége van. Jól tűri a szárazságot. Az aszályos évek kedvezőbbek számára, mint a hűvös, csapadékos nyarak. Az alacsony hőmérséklet és a fényszegénység időszakában a növekedése visszaesik, alig hoz virágot és az illóolaj-tartalma is erősen csökken.

Talaj:

A meszes talaj kedvező számára. Szélsőséges talajtípusok (futóhomok, szik) kivételével mindenütt termeszthető, még erősen kötött, de nem hideg talajokon is. Telepítésénél a könnyen melegedő, déli fekvésű helyeket keressünk számára. Laza, mély rétegű vályog, homokos-vályog talaj az ideális.

A citromfű termesztése:

Szaporítása a szabadföldi magvetésen kívül történhet palántálással vagy tőosztással is. Évelő, 7-8 évig marad egy helyen, ezért vetésforgón kívül helyezzük el. Minden növény után telepíthető, ha gyommagokkal nem túl fertőzött a terület. A lassú kelés miatt érdemesebb palántát nevelni. A késő őszi, ún. tél alá vetés ideje november. A sorok között 50-60 cm-es távolságot hagyjunk. A magot kb. 1 cm mélyre vessük. A palántanevelést végezhetjük február végi-március eleji vetéssel fólia alatt, vagy áprilisi vetéssel szabad földön. Ilyenkor elegendő a 20-25 cm-es sortávolság, a vetési mélység 0,5 cm. A kora tavaszi vetésből kikelt kis növényeket májusban, a szabad földön nevelteket szeptember elején ültethetjük állandó helyre. A többéves ültetvény tőosztással is szaporítható. Ezt a munkát nyár végén végezzük, hogy a tél beálltáig még megerősödjenek a szétosztott részek. A tövet ásóval emeljük ki, majd fejlettségétől függően annyi részre osszuk szét, ahány önálló növény nevelhető belőle.Ez a módszer alkalmas az elöregedett állomány megújítására is, ilyenkor javasolt új helyre áttelepíteni a növényeket.


Legfontosabb ápolási munkája a gyomtalanítás.
Különösen magvetéskor veszélyesek a gyomok, mert elnyomhatják a kelő kis növényeket, és az egész állomány értéktelenné válik. A citromfüvet télen, a lakásban cserépben, ládában tovább tarthatjuk. Többéves tövekről kisebb gyökeres hajtásokat szedhetünk, és ezeket szaporíthatjuk tovább. Meleg lakásban nevelt növényekről folyamatosan szedhetünk leveleket. Óvatosan szedjük, mert a nyomásnak kitett helyeken könnyen megbarnul. Az első évben a virágzás kezdetén (júniusban), majd a második évtől kezdődően még szeptemberben is szedhetjük. A szárról lefosztott leveleket szárítsuk meg száraz, szellős, napfénytől védett helyen.

Kártevők, kórokozók:


A kórokozók közül a rozsdagomba megjelenésére számíthatunk, a kártevők közül a levéltetvek, a földibolhák és a talajlakók (pajorok) okozhatnak gondot. Ellenük biopermettel és az állomány 4-5 évenkénti áttelepítésével is védekezhetünk.

2011. április 19.

Rántott gombafejek medvehagymás uborkasalátával

Hozzávalók:

  • 1/2 kg gomba
  • zabkorpa
  • szezámmag
  • zabpehelyliszt
  • tojás
  • sütéshez olaj

salátához:

  • 2 db kígyóuborka
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ecet
  • folyékony sztívia
  • víz
  • natúr joghurt
A gombát megpucoljuk -a piacon nagyon szép barna csiperkét vettem-, sózzuk, először zabpehelylisztben, majd tojásban és végül szezámmaggal elkevert zabkorpában panírozzuk. Forró olajban sütjük.

A salátához az uborkát legyaluljuk, csíkokra vágunk hozzá medvehagymát, kissé megsózzuk. Nem érdemes sokat szórni rá, mert rengeteg levet enged. (én nem szoktam kinyomkodni) Reszelünk hozzá 1 gerezd fokhagymát -ez akár el is hagyható, mert a medvehagyma igen intenzív- ecetes, édesítős vizet öntünk rá, épp hogy ellepje. Hagyjuk összeérni az ízeket, majd tálaláskor lecsöpögtetjük és natúr joghurtot locsolunk rá. Köretnek rizst készítettem, ha ezt elhagyjuk, Update 1-es kódú marad.

2011. április 17.

Medvehagymás feta sajtos pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg Re-Form liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 1 dl tej
  • 1 dl zsírszegény joghurt
  • 1 kk fruktóz
  • 1/2 csomag élesztő
  • 1 csokor medvehagyma
  • 10 dkg feta sajt
  • 25 dkg margarin
tetejére: 1 tojás, reszelt light trappista sajt ízlés szerint

A tejet elkeverjük a joghurttal és a fruktózzal, langyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt. Egy nagy tálban a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadunk ízlés szerint sót (én 4 kiskanállal tettem bele), a 2 tojás sárgáját és az élesztős masszát. Jól összedolgozzuk (kenyérsütőgépben a legegyszerűbb dagasztani), majd kinyújtjuk. Megszórjuk az apróra morzsolt feta sajttal és a vékony csíkokra vágott medvehagymával. Feltekerjük, majd félbehajtjuk. Langyos helyen kelesztjük, félóránként még 3-szor kinyújtjuk és tekergetjük, félbehajtjuk (mindig a másik irányba, így lesz szép a tésztája). A végén ujjnyi vastagra nyújtjuk, rácsozzuk, megkenjük 1 tojással és reszelt sajtot szórunk rá. 180 fokon sütjük 25-30 percig.

A kinyújtott tésztát megszórtam feta sajttal és medvehagymával:


Feltekerés után félbehajtjuk, pihentetjük:


Sütés előtt:


Végeredmény:

2011. április 9.

Diétás epres palacsinta

Hozzávalók:

  • 40 dkg Re-Form liszt 
  • csipet só
  • 2 kk gyümölcscukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • szénsavas ásványvíz
  • olívaolaj

Eperdzsem:

  • 50 dkg eper
  • 3:1-ben zselésítő
  • 10 dkg gyümölcscukor
  • 2,5 dl víz
  • pici citromlé
A palacsintatészta hozzávalóit kikeverjük, kevés ideig állni hagyjuk, majd a szokásos módon kisütjük. Pici olívaolajat tettem a tésztába is, meg az első palacsinta alá.

A Lidl-ben akciós volt az eper (319 Ft/ 50 dkg), vettem 3 dobozzal. Az egyiket feláldoztam diétás eperdzsemnek:) Karikákra vágtam, pici citromlével meglocsoltam, hozzáadtam 2,5 dl vizet és a zselésítőt. Forrás után fruktózzal kevertem és még rotyogott 5 percig. Miután kihűlt, töltöttem a palacsintákat.

Mennyei és büntetlenül ehetjük!



2011. április 6.

Diétás Kinder Paradiso

Hozzávalók a tésztához:

  • 4 tojás
  • 10 dkg fruktóz vagy xilit
  • 2 ek tej
  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg Re-Form liszt
  • 10 dkg étkezési keményítő
  • 1/2 cs sütőpor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 csipetnyi só

Hozzávalók a krémhez:
  • 2,5 dl tej
  • 6 szem sztívia
  • 1 kis vanília kaparék
  • 1 csipetnyi só
  • 3 ek Re-Form liszt (1 ek lehet keményítő)
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 2 ek rum
  • 2 dl habtejszín vagy Hulala

Tészta készítése:

A lisztet elkeverjük a sütőporral. Egy másik edényben a tojások sárgáját habosra keverjük a gyümölcscukorral vagy xilittel, hozzáadjuk a vajat, a 2 ek tejet, a sót, a reszelt citromhéjat, majd a lisztes keveréket. A végén óvatosan belekeverjük a tojások keményre vert habját. Kivajazott, lisztezett, közepes méretű tepsibe simítjuk a masszát, és előmelegített 170 °C-os sütőben 30-35 perc alatt sütjük.

Krém készítése:

A krémhez a lisztet, a sót, a 6 szem sztíviát csomómentesre keverjük a 2,5 dl tejjel, kis lángon, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, időnként megkavargatva teljesen kihűtjük, és ízesítjük a citromhéjjal, a vaníliával és a rummal, majd a keményre vert tejszínhabot is beleforgatjuk.

A kihűlt tésztát kettévágjuk, és megtöltjük. Hűtőben hagyjuk megdermedni, majd tálaláskor darált gyümölcscukorral megszórjuk, és hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk. A tortát nehézkes lenne hosszú formára vágni, így hagyományosan szeleteltem.

Kísértetiesen hasonlít az íze az eredeti Kinder Paradisora!

Megjegyzés: Én most tortaformába sütöttem, vaj hozzáadása nélkül (mert elfogyott és tegnap éjjel álltam neki), gázsütőben 35 percig, de elég lett volna 30 perc neki. Az ízén semmit sem változtatott, hogy kihagytam belőle a vajat, így csak kevesebb lett a kalóriatartalma:)


Paradicsomos reform spaghetti

Hozzávalók:

  • paradicsom
  • sajt
  • olajbogyó
  • oregánó (szurokfű)
  • bazsalikom
  • kakukkfű
  • tk bio spaghetti
Felkockázzuk a paradicsomot, majd fedő alatt puhára pároljuk. (esetleg Spáros dobozos kockázott paradicsomot is használhatunk, ezt már párolni sem kell. Viszont én jobban preferálom a friss zöldségeket, így 4 db kisebb paradicsomot pároltam hozzá) A kifőtt tk bio speghetti tésztára halmozzuk a paradicsomot, enyhén sózzuk, majd meghintjük bazsalikommal, oregánóval, kakukkfűvel. (ebből is jobb a friss, de nekem sajnos csak szárított volt itthon) Karikákra vágott olajbogyóval megszórjuk, reszelt sajttal kínáljuk.

Olaj és húsmentes, igazi diétás könnyű ebéd, akik szeretik az olasz konyhát, próbálják ki.

Megjegyzés: a teljes kiőrlésű bio tészta miatt kapott 2-es kódot.


Tejfölös medvehagyma krémleves

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 kisebb burgonya
  • 1 húsleveskocka
  • zsírszegény tejföl

A medvehagymát a vékony karikákra vágott burgonyával és 1 húsleveskockával feltesszük főzni, kb fél liter vizet adunk hozzá. Mikor puhára főtt, adunk hozzá 1 ek tejfölt és botmixerrel összeturmixoljuk. Tálaláskor kanalazunk bele egy kiskanál tejfölt, ízlés szerint sózzuk. (én nem tettem bele sót)


2011. április 5.

Medvehagymás gombás spaghetti

Hozzávalók:

  • 1/2 kg gomba
  • 1 csokor medvehagyma
  • 2 dl tejszín
  • tej
  • 2 csapott ek Re-Form liszt
  • 2 ek olívaolaj
  • bors
  • tk bio spaghetti
Olívaolajon megpároljuk a csíkokra vágott medvehagymát, sózzuk, majd hozzáadjuk a nagyobb szeletekre vágott gombát. Fedő alatt pároljuk, míg megpuhul. Közben megfőzzük a spaghettit enyhén sós bő vízben. A párolt zöldségekhez keverjük a tejszínt, majd a tejjel készített lisztes habarással sűrítjük. Tálaláskor frissen őrölt borssal fűszerezzük.
Megjegyzés: a teljes kiőrlésű bio tészta miatt kapott 2-es kódot.


2011. április 4.

Csirkepaprikás zabkorpás nokedlivel, medvehagyma salátával

Hozzávalók a csirkepaprikáshoz:

  • 1 kg csirkecomb
  • 1 hagyma
  • pirospaprika
  • olívaolaj
  • paradicsom

Hozzávalók a zabkorpás nokedlihez:

  • 1 tojás
  • zabkorpa
  • víz

Hozzávalók a medvehagyma salátához:

  • medvehagyma
  • uborka
  • 10% ecet
  • sztívia
  • víz
  • olívaolaj
  • petrezselyemzöld

2011. április 2.

Kandírozott ibolya

Hozzávalók:
  • 1 tojásfehérje
  • darált gyümölcscukor vagy nyírfacukor
  • illatos ibolyavirágok
A tojásfehérjét lazítsuk fel egy villával, ne habosítsuk nagyon. Mártsuk bele a teljesen kinyílt virágokat, érdemesebb szárával szedni és így elvégezni a műveletet, sokkal egyszerűbb. Majd alaposan hempergessük meg a darált gyümölcscukorban vagy nyírfacukorban. Meleg helyen vagy a sütőben 40-50 fokon szárítsuk a virágokat néhány óráig. Légmenetesen lezárva akár fél évig is eláll.

Fotót hamarosan töltök fel, csak még az ibolyaszedés fázisában vagyok:)

Közben elkészültem, kipróbáltam szárral és szár nélkül a tojásfehérjébe mártogatást, majd a darált fruktózba hempergetést. Igazából egyik sem ment gyorsabban:))) De megéri a fáradozást, hiszen nagyon finom édességet tudunk így készíteni.

A hozzávalók:



Tojásfehérjébe mártogatás (száras és szár nélküli ibolyával)


Ha szár nélkül mártogatjuk, utána érdemes szűrőbe helyezni, mert nehéz lecsepegtetni róla a felesleges tojásfehérjét


Darált gyümölcscukorba forgatás (száras ibolyával)

Szárítás:





 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls