Oldalak

2012. április 15.

Wella Color Touch 66.04

Húsvét hétfőn festettem a hajam, színezőt vettem végül. Nagyon tetszenek a rezes barnák, most a fodrászkellékesben kapható wellára esett a választás. Nagyon tetszene, csak egy bajom van vele. Nem is egy, inkább kettő...Nem fedte be az ősz szálakat. Abszolút nem:( Amikor 6.77 árnyalatot vettem, az sötétebb volt -kevesebb vörös beütéssel- szinte tökéletesre sikerült. A másik hátránya, hogy borzasztóan drága. 1 tubus + 2 emulzió hozzá 4110 Ft-omba fájt. Viszont gyönyörű fényes és puha tőle a hajam, de többet akkor sem fogok venni, az fix. Aki nem őszül, azért annak mindenképpen ajánlom.

Legközelebb Mátrixot fogok használni, Enci barátnőmtől kaptam egyet, gyönyörű színe van, 6 Mg, azaz 6-os színmélységű dark blonde mocha gold. 90 ml, bőven elég lesz, csak azt nem tudom, hogy fogom kibírni, hogy nem kenem a hajamra az elkövetkezendő napokban :)))

Enyhén szólva béna kép, de itt látszik a legjobban a Wella színe, anyu volt a fotós, amikor is mentünk hozzá ebédelni. A fejem búbján látszik, ahogy rámegy a fény, na olyan az igazi színe. A takaró meg csak azért van a földön, mert Hanna lányom ott "mászkált" :)


2012. április 12.

Egy kis embryológia - mekkora esély van egészséges terhességre?

Ma zh-t írtam embryológiából. Szívem csücske a fejlődéstan, Horváth tanárnőt pedig kifejezetten kedvelem. Nem tanultam magam halálra, hiszen tegnap este 8-kor estem haza az egyetemről, ma délelőtt pedig fotós látogatott hozzánk, Hanna lányom volt a modell. Hihetetlenül élvezte a királylány, mosolygott, pózolt, ahogy kell:) Izgatottan várom az eredményt, elvileg estére átküldi Krisztián a képeket.

Úgy gondolom, érdemes közzétennem egy statisztikát, melyből az egészséges terhesség valószínűségére lehet következtetni. 

100 petesejtből .... → 85 termékenyül meg→
-15 barázdálódik, de nem ágyazódik be = marad 70 →
- ... ebből 58 van életben a 2. héten→ ebből 16 kóros
- A következő menzesz idején 42 fejlődik még
→ Abortus az első hónapokban .......
→ Fejlődési rendellenességek a születéskor….

ez annyit jelent összegezve, ha jó az időzítés és peteérésünk is van, 100-ból csak 42 esetben beszélhetünk lehetséges terhességről. Az első 3 hónapban a legsúlyosabb fejlődési rendellenességet szűri ki a szervezet, ami az élettel nem összeegyeztethető, spontán abortálódik. Ez a 42-ből lejön még, illetve ismert, hogy születnek olyan beteg babák is, akik az extrauterin életre képtelenek, ez is tovább rontja a statisztikát. Ilyen betegségek egyike a holoprosencephalia, a Potter syndroma (vese nem fejlődik ki, sajnos egyik ismerősöm ilyen beteg kislányt hozott a világra), anencephalia (neuroporus anterior nem záródik, konkrétan nincs agykoponyája, így az embrió agya sem fejlődik rendesen). Képeket inkább nem mellékelnék, mert ilyen beteg babák láttán összeszorul a szívem.

Döbbenetesek ezek az adatok. Ha valaki spontán elvetél az első 3 hónapban, nagy valószínűséggel a fent említett okok miatt. Nem szabad megfeledkezni hormonális problémákról sem, pl amikor az alacsony progeszteronszint a felelős. Mindenképp kivizsgálás szükséges!

A Down kór kockázata az anya korával exponenciálisan nő, erről egy következő bejegyzésben szeretnék bővebben írni.

2012. április 5.

Testzsírszázalék mérése

A rendszeres edzésnek köszönhetően -ellipszis tréner, lépcsőzőgép, tornagyakorlatok, rengeteg gyaloglás- megugrott a testem izomszázalék aránya, a zsírszázalék pedig jelentősen lecsökkent. Juhhé, de tényleg látványos a változás, különösen, hogy most bele tudtam magam préselni az egyik kedvenc Viktoria Beckham farmernacimba. Elvileg 26-os, na jó, kicsit nagyobb 26-osnak felel meg, vagy inkább 27-nek. :) Jelenleg egészséges tartományban vagyok, de már nagyon közel a karcsúhoz, óóóóó. Nyárra tökéletes leszek, már alig várom, hogy a 3 gyerekkel bikiniben flangáljak a strandon. (Nem is én lennék)

Testzsír% kalkulátort a kulinarisvilag.hu-n találtam. Nekem szerencsére olyan mérlegem van, ami megmutatja az izomtömeg, a testzsír, a víz %-os arányát.

Egy nagyon hasznos táblázatot is találtam:

forrás: idealistestsuly.hu

Testzsír-százalék mérése

A testsúly nem megbízható mutatószáma az ember általános állapotának, közérzetének és energiaszintjének, mivel nem mutatja meg, hogy testsúlyunk izomtömegből vagy zsírból áll-e. Egy rendszeres sportoló ember súlyának nagy részét izomzat teszi ki. Habár ennek az embernek nagyobb a testsúlya, mégis fittebb annál, mint aki fogyni akar és nem megfelelően diétázik, hiszen annak testsúlya csupán izomtömegének csökkenése miatt lesz kevesebb. A kilók mennek lefelé, a test zsír-százaléka ebben az esetben mégis növekszik. Jóllehet, ez az ember kisebb testsúlyú, mégis nagyobb testének a zsírszázaléka. 

Bár a testtömeg meghatározására a testsúly szolgál, mégis fontosabb tudnunk, testtömegünk mekkora arányban áll zsírból.

A testzsír-százalék a zsírszövet aránya a teljes testtömeghez viszonyítva.

Nézzünk egy példát! Ha egy 70 kg-os férfi testzsír-százaléka 18%, az a következőket jelenti:
A zsír súlya:70 x 0,18 = 12,6 kg
A sovány testsúly tehát: 70 - 12,6 = 57,4 kg

A sovány testsúly, azaz a zsírmentes testtömeg ismerete fontos a tömegnövelés ill. a testsúlycsökkentés mértékének pontos megtervezéséhez. Az ideális testsúly eléréséhez így pontosan ki tudjuk számolni a szükséges napi megnövelt vagy lecsökkentett kalóriabevitelt.

Egy bizonyos mértékű zsírarány életfontosságú testünk mindennapi működéséhez. Kipárnázza a vázrendszert, védi belső szerveinket, segít a testhőmérséklet szabályozásában, vitaminokat tárol és segít a szervezet önellátásában, ha nem elegendő a tápanyagbevitel. Minden embernek szüksége van zsírra, hogy aktív és egészséges maradjon. Mégis sokan nem tudják, mennyi testük ideális zsírszázaléka.

Mennyi is az ideális arány?

 

Szívtojás

Ezt most találtam:)

2012. április 4.

Diétás töltött káposzta

Mi már annyira elszoktunk a "normális" töltött káposztától, hogy nem is esszük meg. Múltkor a férjem hozott az egyik rendezvényről, mesterszakács készítette, de tocsogott a zsírban és túl volt fűszerezve. Ez a diétás változat szerintem sokkal élvezetesebb, a káposztát apósom és a férjem nagymamája savanyította.

Hozzávalók:

  • 1 fej savanyított káposzta fej
  • 500 g zsírszegény darált hús
  • kb 1 kg vágott savanyú káposzta
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • őrölt paprika
  • 4-5 marék durvább zabpehely
  • 2 marék finomabb szemű zabpehely
  • szalonnabőr - csak az íze miatt :) 


A darált húshoz hozzáadjuk az apró kockára vágott hagymát és zúzott fokhagymát (aprítógépben pillanatok alatt megvan), fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, pirospaprikával. ( én így csináltam: bors 1 kk, paprika 3 kk, sóból is kb 3 kk, érdemes megkóstolni, azért ne legyen sótlan) 4-5 marék durvább zabpehellyel összedolgozzuk. A savanyú káposztát csak egyszer mostam át, de ha nagyon savanyú, akkor érdemes kétszer átmosni.

A levelekbe szépen belehelyezzük a gombósokat és feltekerjük szorosan. Nekem maradt káposztalevél, azokat csíkokra vágtam és hozzáadtam a többi vágotthoz. Egy nagyobb fazék aljára rakjuk a vágott káposzta felét, erre jön 1 kk pirospaprika pár csík szalonnabőr és a töltött káposzták, aztán a tetejére ismét vágott káposzta kerül, pirospaprika és szalonnabőrke. (esetleg mehet bele szalonna is, ha a végén nem esszük meg:))) Felöntjük vízzel, épp hogy ellepje. 2-3 órát biztosan fő, addig kell, míg a káposzta jó puha lesz. 

Kivesszük a gombócokkal töltött káposztaleveleket egy külön edénybe, a vágott káposztás léhez adunk 2 marék finomabb zabpelyhet, ezzel kicsit sűrítjük. Majd visszarakjuk a töltötteket és kicsit összeforraljuk. 

10%-os tejföllel kínáljuk. Diétázóknak kenyér nélkül:)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls