Oldalak

2013. augusztus 30.

Fondantos torta - Hello Kitty

Hozzávalók a piskótához:
  • 2 tojás
  • 2 pohár joghurt
  • 1 pohár olaj
  • 2 pohár xilit
  • 2 pohár finomliszt
  • 2 pohár Zero 6 liszt
  • 2 ek kakaópor
  • 1 cs sütőpor
  • 3 ek tej

Először a "nedves", majd a "száraz" hozzávalókat keverjük össze, mintha muffint készítenénk. Kivajazott, lisztezett tortafomában sütjük 180 fokon. A megsült, majd kihűlt tortát 3 részre osztjuk fel. Közben elkészítjük a krémet.






Krém:
  • 25 dkg Rama
  • 18 dkg eritritol darálva (xilittel szerintem jobb lett volna, kicsit kicsapódott)
  • 1 cs főzős puncspuding
  • 2 dl tej
  • kis rumaroma

A margarint habosra keverjük a cukorhelyettesítővel. A pudingot a szokásos módon készítjük el, csak 2 dl tejjel, hogy jó sűrű legyen. Óvatosan elegyítjük a margarinos keverékkel, kicsit macerás, ne legyen csomós, ne csapódjon ki...nekem az vált be, hogy nem hűtöm ki teljesen a pudingot, és apró kanalanként rakom hozzá a margarinos krémet.



Fondant: 
  • 1 evőkanál zselatin
  • 6 evőkanál víz (70ml)
  • 1 evőkanál margarin/pálmazsír/kókuszzsír
  • 2 evőkanál méz
  • porcukor, amennyit felvesz 
A zselatint a vízben feloldjuk és melegítjük, nem forraljuk! Hozzáadjuk a közben megolvasztott kókuszolajat (attól lesz szép fehér) és mézet. Az átszitált cukorral összedolgozzuk, akkor jó, ha még ragad, nem szabad kőkeménnyé gyúrni. Ha színezni szeretnénk, a legjobb a zselés állagú, de a folyadék is jó, akkor kevesebb víz kell hozzá ennek megfelelően. Felhasználás előtt pihentetni kell. Ha túl kemény kis kókuszzsírral, mikrózással feljavítható. Nekem kicsit töredezett, és kaptam szuper jó tippeket a tökéletes fondant elkészítéséhez, amit mindjárt meg is osztok.

A fondantot porcukorral meghintett asztalon nyújtjuk ki 2-3 mm vastagra. A tortát kívülről is be kell vonni krémmel, úgy szépen rásimul. Xilittel nem mertem elkészíteni, állítólag a porcukor szemcseméretében is van különbség, fontos a minőségi alapanyag, különben nem lesz tökéletes. Elsőre azért egész elégedett vagyok:)





A fondant tippek egy cukrász ismerősömtől: 

"A fondi azért törik meg mert sok benne a cukor, rakj bele glicerint 2 evőkanállal ettől rugalmasabb lesz, patikában kapható!! Nem szabad azonnal felhasználni ezért nem szabad gyúrhatóvá tenni azonnal! Tehát kissé folyékonynak kell lenni a fondantnak! Ehhez a mennyiséghez amit itt leírtatok max 1 kiló porcukor mennyi de az a maximum!! Mikor kész az egészet folpackba és egy lezárt dobozban egy napig pihiztetni!!! És mindig másnap felhasználni!! Nem kell az összeset visszazárva eltartható!! Mikor kiveszed a dobozból láthatóan össze érett, ha kell gyúrd át kicsit keményítővel ne cukorral és mehet a tortára!!Ez az én kipróbált tesztelt fondanom!!! Pontosan tessék követni az utasításokat!! Ja és titkos!! :)) Írom a fondit: 1cs. zselatint (Aldis) elkeversz 120ml hideg vízzel,félreteszed dagadni. 4 nagy kanál mézet mikróban kicsit meglangyítasz,hogy folyós legyen,beöntöd egy mérőedénybe(nekem ez általában pont 100ml szokott lenni),hozzáöntesz egy kis üveg aromát,tetszés szerint,én mandulát szoktam,de bármilyet lehet,majd ezt az egészet kiegészíted vízzel 240ml-re. 6 deka vajat(margarin is jó,vagy akármilyen növényi zsír,ha van kókusz vagy pálma,akkor szép fehér lesz),és felolvasztod. Ha kész,beleteszel 30ml glicerint(nekem ez két evőkanál,de kanala válogatja),és hozzáöntöd a mézes lötyit. Kicsit hagyd hümmedni,majd öntsd hozzá az előre leszitált 1kiló porcukorhoz. Jól keverd össze,folyós lesz nagyon. Erre szitálj még 1,25 kiló porcukrot keverés nélkül,kanállal alaposan forgasd össze,ezután a dagasztóval keverd addig,míg mindenhol sima lesz. Még ilyenkor is kicsit folyós,ezzel nem lehet azonnal burkolni. Fóliával léégmentesen takard le,tedd hűtőbe min.10-12 órára. Amikor kész,és dolgozni akarsz vele,a nézd meg,hogy nem száradt-e be a széle,ha igen,vágd le,meg a tálról is szedd le az esetleg odaszáradt darabokat,nehogy belekerüljön a masszába.Porcukor csak és kizárólag sweet famili vagy koronás, más nem jó soha nem lesz belőle fondi!!A hideg zselatint FONTOS HOGY CSOMÓMENTESEN KELL ELKEVERNI!!!!!Én soha nem csinálom vajjal se margarinnal mert nem lesz fehér!!"









Ha lepiszkáljuk róla a töménytelen mennyiségű cukorborítást, diétás marad :)))

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls