Oldalak

2012. november 30.

András napi babonák


Advent időszakában az egyik legfontosabb babona András napjához kötődött, amikor a hajadonok végre megtalálhatták az igaz szerelmet.

Katalin napot követően elérkezik az Adventi időszak; kezdetét veszi a csendes, meghitt ünnepi várakozás, s persze a régen homályba veszett babonák is új életre kelnek.

Az advent első napjához legközelebb eső András nap (november 30) egykor fontos esemény volt a még hajadon lányok életében; a babona ugyanis úgy tartotta, András napjának éjjelén a lány megálmodhatja, ki lesz igazi szerelme.

András napján a lányok több módszer közül is választhattak, hogy fényt derítsenek a "Nagy Ő" személyére. Az egyik legnépszerűbb szokás a gombóc-jóslás volt. A lányok felírtak minden papírra egy-egy férfinevet, majd belegyúrták a gombócba, amit megfőztek. Amelyik gombóc elsőként emelkedett a víz tetejére, az tartalmazta a jövendőbeli nevét.

A még hajadon lányok, legények böjtöltek, egész nap csupán három szem búzát ettek, s három korty vizet ittak, hogy megálmodják jövendőbeli kedvesüket. Egy nagyobb kihívást jelentő babona szerint a lányoknak el kellett lopni egy férfi alsónadrágot, melyet éjszakára a párnájuk alá rejtettek, így reggelre kiderült, ki lesz jővendőbelijük.

Egyes helyeket ólmot öntöttek, máshol felzavarták az alvó malacot, a babona szerint ugyanis ahányszor röffen a malac, annyi év múlva várható a lakodalom.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls