Eljött az idő, hogy frissítsem az
információt a lisztekkel kapcsolatban. Tapasztalataim, a teljesség igénye
nélkül:
Zabliszt: Ellenőrzött
ökológiai gazdálkodásból származó teljes kiőrlésű Bio Zabliszt. Felhasználható
kenyérsütéshez, tészták, sütemények készítéséhez.
Ár: 600 Ft/1 kg
Tapasztalatom: nagyon keserű, szerintem borzalmas, számomra
használhatatlan
Zabpehelyliszt:
Dénes Ottó oldaláról: Felhasználható pudingokhoz, krémekhez, ételek
besűrítésére.
A zabból készített különböző finomságú liszteket,- az
"őrlési" finomság, illetve az alkalmazott szitaméret miatt más-más néven, de megközelítően azonos
szemcsefinomsággal (350-450 mikron) forgalmazva - ételekbe keverhetjük, vagy bármilyen pékárút,
illetve otthoni konyhatermékeket (palacsinta, lepények, ételek besűrítése,
kenyér, pogácsa...) kiegészíthetünk vele. Figyelembe kell venni, hogy a zab
önmagában sikérmentes, ezért a pékárúkat
ki kell egészíteni egyéb sikértartalmu lisztekkel, vagy tegyünk hozzá
NATURA búzasikért (vagy másnéven szeitánt, magyarul búzahúst).Zablisztet
keverherünk pl tofu lepénybe (www.mypin.hu).Felhasználható fürdővízbe keverve:
a vízcsap alá tartott zokniban néhány evőkanálnyi zablisztet áztatunk és ebben
a fürdővízben megfürödve, utána a "zoknival" a bőrt bedörzsöljük,
hogy puha és selymes legyen.A NATURA
zabtermékek sorában található zabkenyérliszt, háromgabonás kenyér és
süteménypor. A zabliszt vízes keveréke önmagában erősen ragad, illetve nyálkás,
csúszós.Ez a tulajdonsága azonban a gyomorban előnyösen hasznosul, mivel a nyálkaképző hatás a gyomorfalat védi.(Ránky
E)Közérdeklődésre számíthat a zabpehelyliszt akkreditált laboratóriumban
készült analízise. A minta laboratóriumi kódszáma: 14888.Zsír: 6.2 m/m % Szénhidrát (szacharózban kifejezve) m/m %
71.3 Nyers fehérje m/m % 9.2
Energia Kj/100 g 1669
(számított)Ca m/m % 0.13 P m/m %
0.18
A paleo shop oldalról:
A szigorú paleolit táplálkozás
kizárja a zab fogyasztást mert a zab avenakozidokat tartalmaz amelyek
áteresztővé tehetik a bélfalat, ezért autoimmun betegségben szenvedőknek nem
ajánlott.
A zab nem tartalmaz glutént
viszont elég magas a kalóriatartalma. 100 gramm zabpehelyben 375 kcal és 64 g
szénhidrát van.
A főtt zabpehely alacsonyabb
GI-vel rendelkezik, mint a nyers, mivel a főzés felszabadítja a vízoldékony
rostokat. Ezek a rostok lehetővé teszik, hogy a glukóz csak lassan jusson a
véráramba.
- gazdag B vitaminban és E
vitaminban ;
- vas, kálium, kalcium, foszfor
és magnézium is található benne;
- növény létére nagy a
fehérjetartalma;
- regenerálja az idegeket,
élénkíti, táplálja az egész idegrendszert;
- ajánlott a fogyasztása bőr és
emésztési panaszoknál;
- ajánlott továbbá kimerültség és
fokozott stressz esetén;
- gyulladásgátló anyagokat
tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket;
- természetes lúgosító hatásával
a szervezet savasodását képes megkötni, megszüntetni;
- a rák megelőzését is elősegíti,
oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak toxicitását, valamint a
benne lévő fitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak;
- teltségérzetet okoz. Akik
reggel zabpelyhet esznek, kevésbé hajlamosan ebéd előtt nassolni.
Kiszerelés: 1000g
Ár: 650 Ft/kg (Natura Dénes Ottó)
Tapasztalatom: Nokedlihez, palacsintához, piskótához,
habaráshoz tökéletes. Érdemes zabpelyhet venni, hiszen jóval olcsóbb, a
Lidl-ben, Aldiban 200 Ft/0,5 kg, kávédarálón le lehet darálni. A zabnak igen
maga a szénhidráttartalma, ezzel kalkulálni kell vele diéta esetén. Lassabban
szívódik fel, magas a rosttartalma, nem emeli meg úgy a vércukorszintet,
teltségérzetet okoz. Testépítők előszeretettel fogyasztják, hiszen az
izomépítésben fontos szerepe van a tesztoszteron szintnek, ennek fenntartásához
szükséges a zab. A Peak oldalon van erről egy jó kis írás.
Diéta esetén fontos a szénhidrát
is, a zab kiváló forrás, de inkább reggelire, tízóraira fogyasszuk!
Amit még érdemes a zabpehelyről
tudni: A Glikémiás Index (GI) esetében az 55 alatti érték kívánatosnak, a 70
feletti pedig már rossznak számít. Az index mellett a Glikémiás telitettséget
is érdemes figyelembe venni (angolul Glicemic Loading, GL) vagyis azt, hogy
mennyit fogyaszthatunk egy adott ételből.
Az alacsony GI ugyanis önmagában
még nem jogosít fel nagy falásokra, mert mindegyik ételféleségből más mennyiség
ehető meg ahhoz, hogy ne szívódjon fel nagy mennyiségű cukor a szervezetbe, és
a vércukorszint a normális értéken maradjon. Az élelmiszereket ebből a
szempontból is pontértékekkel látták el.
Ha a glikémiás telitettségi érték
10 alatt van, akkor bátran ehető az étel nagyobb mennyiségben is, ha 19 felett
van, akkor már nem tanácsos a fogyasztása. Naponta 60-80 GL közötti érték
fogyasztható. Az értékek közepes ételadagokra, 1 darab gyümölcsre, 2 dl-nyi
gyümölcslére vonatkoznak. A főzött zabpehely és zabkorpa GI-je (Glikémiás
Indexe) kb. 50 (ez közepes) és GL-je (Glikémiás teLitettsége) 6-8, ami nagyon
alacsony. (Összehasonlításként: a fehér kenyér GI: 70-80; GL: 34).
Mindenkinek egyénileg kell
mérlegelnie, hogy "megengedő"-e önmagával szemben vagy a szigorú paleolit
étrendet kívánja követni.
Lenmagliszt:
nem egyenlő a darált lenmaggal! A lisztből már kivonták az olajat. Norbi Dr Schwarz termékei ettől ilyen feketék:)
A lenmagból készült liszt
rendelkezik mindazzal a sok jótékony hatással, mellyel a lenmag is. Magas
rost-, vitamin-, fehérje- és ásványianyagforrás. Magas omega-3-zsírsav tartalma
van és gazdag A-, B-, C-, D-, és E-vitaminokban. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy
kis mag - hatalmas erővel.
Lenmagliszt tulajdonságai:
Számos jótékony tulajdonsága
közül az egyik legfontosabb, hogy a lenmagliszt rost-, vitamin- és ásványi anyag
tartalma magas, vegetáriánusok és vegánok magas fehérjetartalma miatt szeretik.
Szénhidrát- és zsírtartalma igen
alacsony, emiatt fogyókúrázók, paleozók, Atkins-diétát követők figyelmébe is
ajánljuk.
Omega-3-forrásként is fontos, ami
a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának a kockázatát csökkenti, javítja
az inzulin hatását, és segíti a kalcium felszívódását is.
Lignantartalma (jótékony
fitoösztrogén) is kiemelkedő, ami segíti a menopauzás tünetek mérsékelődését.
Magnéziumforrás is, aminek a
hiányában ingerlékenyebbek lehetünk, de akár migrénes fejfájások is
előfordulhatnak.
A lenmaglisztet hashajtó hatása
miatt székrekedésben szenvedőknek is ajánlják.
Lenmagliszt készítése:
Miután a lenmagból hidegen,
vegyszermentesen kipréselték az olajat, a fennmaradó pelletet finom, a
búzaliszthez hasonló állagú lisztté őrlik.
Lenmagliszt általános
felhasználása:
A lenmagliszt részben vagy
egészben felhasználható receptekben előírt lisztmennyiség helyett.
Mivel a lenmag nagy mennyiségben
képes felvenni folyadékot és zsiradékot, sűrítésre is alkalmas. Emiatt, ha
sütésre használjuk, a receptben előírtnál nagyobb mennyiségű folyadékra van
szükség, ráadásul a lenmaglisztből készült kenyér és péksütemény rövidebb idő
alatt barnul.
100g lenmagliszt tápanyagtartalma:
Energia: 275kcal/1150kJ
Fehérje: 25,6g
Rost: 38g
B1 vitamin: 2,2mg
Cukor: 2g
B3 vitamin: 4,3mg
Zsír: 18g
B6 vitamin: 0,7mg - ebböl
telített: 1,6g
Folsav: 122mcg - egyszeresen
telítettlen: 3,2g
B5 vitamin: 1,4mg - Többszörösen
telítettlen: 12,3g
Choline: 112,43mg -ebből omega-3:
9,8g
Betaine: 4,43mg - ebből omega-6:
2,5g
Ca: 357mg -
fitoösztrogének(lignanok): 400mg
Mg: 550mg
Zn: 6mg
Se: 35,5mcg
Vas: 8mg
Mn: 3,5mg
Ár: 600 Ft/0,5 kg (Nature
Cookta), Paleo boltban, nagyon kiszerelésben 3250 Ft/5 kg
Tapasztalatom: sokkal több vizet vesz fel, a belőle sütött
kenyér. Piskótának is használtam már, felesben búzasikérrel. Kiváló szénhidrát
csökkentet lisztkeveréket kapunk ha búzasikérrel, tejsavófehérjével vegyítjük.
Búzasikér: Avagy
búzafehérje. A búza sikérje elvben rugalmas, duzzadásra képes anyag, általa
lehet a búzalisztből szép, magas kenyeret sütni. Minél szélsőségesebb,
kontinentálisabb az éghajlat, annál jobb minőségű a búza sikérje, feltéve, hogy
jó a talaj vízgazdálkodása, humuszos. A tömeges termelésre való áttérés a búza
tulajdonságait a kevésbbé acélos, azonban lisztes és bőtermő irányba tolta el.
Emiatt a kereskedelmi forgalomban kapható lisztekből történő otthoni (például
kenyérsütőgépben való sütéshez) kb 500-700 gramm tömegű kenyérre számítva egy
evőkanálnyi búzasikér hozzáadása szükséges.
A búzasikérből búzahús is
készíthető a terméken található utasítás szerint. Ezt a vízzel összedolgozott
masszát megfelelően fűszerezve javasoljuk az ízfokozómentes VEGANATURA
ételízesítőt kirántva, vagy kisütve a húshoz erősen hasonló állagú és ízű feltétet
kapunk.
Ár: 580 Ft/0,5 kg (Natura, Dénes
Ottó)
Tapasztalatom: Felesben lenmagliszttel nagyszerű piskótát
lehet belőle sütni. A szénhidrát csökkentet lisztkeverékem egyik fő alkotója.
Zero 6 liszt: A Dia-Wellness ZERO-6
Lisztkoncentrátum kevesebb mint 7% szénhidrátot tartalmaz a normál BL55
búzaliszt 70-75%-os értékéhez képest.
Fogyókúrázóknak 1:1 arányban (1
rész ZERO-6 Lisztkoncentrátum, 1 rész
búzaliszt), cukorbetegeknek 1:2 arányban (1 rész ZERO-6 Lisztkoncentrátum, 2
rész búzaliszt) javasolt a termék keverése normál búzaliszttel, de egyes
speciális sütemények elkészítésénél akár önmagában is használható. Rendkívül
magas fehérje- és élelmi rost tartalommal bír és hihetetlenül alacsony, mindösszesen
7% alatti emészthető szénhidráttartalommal rendelkezik.
A ZERO-6 Lisztkoncentrátum -
eltérő keverési arányok (20-80%) alkalmazásával - használható kenyérsütéshez,
galuska készítéséhez, palacsintasütéshez, habaráshoz, édes sütemények és
száraztészta készítéséhez.
Magas fehérjetartalom, magas
rosttartalom és alacsony glikémiás index jellemzi.
Összetevők: búzafehérje, élelmi
rost, prebiotikus rost, pálmaolaj (nem hidrogénezett), tejfehérje, antioxidáns:
aszkorbinsav, étkezési sav: tejsav, enzimek: hemicelluláz, alfa-amiláz.
Tápérték 100 g termékben:
Energia: 343 Kcal / 1439 KJ
Fehérje: 29,5 g
Szénhidrát: 6,0 g!
Zsír: 14,4 g
Élelmi rost: 35,7 g
Összesített felszívódó
szénhidrát: 6 g
Ára: 1200 Ft/0,5 kg
Tapasztalatom: Felesben BL55-tel nagyon szép kenyeret,
pizzát lehet belőle sütni. Önmagában habaráshoz tökéletes.
UPDATE1 NORBI LISZT 50%-ban
szénhidrátcsökkentett természetes lisztkeverék: Az Update Norbi liszt kényelmes megoldás azoknak,
akik nem szeretnének kevergetni és kísérletezgetni az arányokkal.
Kifejlesztettük ideális százalékban a Master Mix és a hagyományos liszt
tökéletes kombinációját! Felszívódó szénhidráttartalma csak 36 gramm,
rosttartalma változatlanul magas! Jó sütést és főzést minden egészségtudatosan
táplálkozónak!
Összetevők: Búzafinomliszt,
zsírtalanított szójaliszt, búzaglutén, szójafehérje-izolátum.
Termékinfo: Az Update1 Norbi
liszt egy természetes alapanyagokból előállított, magas fehérje- és
rosttartalmú, csökkentett szénhidrát-tartalmú speciális lisztkeverék, amely
önmagában alkalmas különböző, csökkentett szénhidráttartalmú készítmények (pl.
kenyerek, péksütemények, desszertek, édes sütemények, muffinok, stb.)
elkészítésére.
Allergén információk:
Glutént és szójaszármazékot
tartalmaz.
Átlagos tápértékadatok (100 g): 323kcal,
35,4 g szénhidrát (amelyből cukrok:2,8g, amelyből keményítő: 32,6g), 14,4 g
rost, 35,0g fehérje
Ár: 1359 Ft/0,5 kg
Tapasztalatom: Szójafehérje miatt mostanában mellőzöm, amúgy
szép kenyér, pizza süthető belőle.
Update Norbi Master Mix lisztkeverék: természetes alapanyagokból előállított speciális
keverék, amely lisztekhez 50-100% arányban hozzáadva alkalmas különböző
kenyerek, péksütemények, desszertek, édes sütemények, muffinok, valamint a
száraztészták hasznosuló szénhidrát-tartalmának csökkentésére.
Összetevők: Zsírtalanított szójaliszt, búzaglutén,
búzarost, szójafehérje-izolátum. Glutént és szójaszármazékot
tartalmaz.Adagolási javaslat: Az optimális helyettesítő adagolás fele-fele
arányban tartalmazza az Update1 Low-Carb Master Mix szénhidrátcsökkentő
készítményt és a felhasznált lisztet. A minimális javasolt adagolás mellett
(50% Update1 Low-Carb Master Mix 50% liszttel elkeverve) 1 doboz (500 g)
Update1 Low-Carb Master Mix 1,0 kg csökkentett szénhidrát-tartalmú lisztkeverék
elkészítéséhez elegendő.Felhasználási javaslat: A felhasználni kívánt liszthez
öntse hozzá a kívánt arányban az Update1 Low-Carb Master Mix
szénhidrátcsökkentő készítményt, és alaposan keverje össze. A többi összetevőt
a receptúra szerint csak azután adja hozzá, miután jól elkeverte a lisztet és
az Update1 Low-Carb Master Mixet.
Allergén információk:
Szója, glutén.
Átlagos tápértékadatok (100 g): 302kcal,
5,8g szénhidrát (amelyből cukrok: 4,5 g, amelyből keményítő: 1,3 g) 30,0g rost,
50,7g fehérje
Ár: 1209 Ft/0,5 kg
Tapasztalatom: A szójafehérje miatt mellőzöm, de a Zero
6-tal megegyező módon lehet használni.
Saját RE-FORM lisztkeverék koncentrátumom (420 g):
·
175 g lenmagliszt (paleos)
·
175 g búzasikér (Dénes Ottó-féle)
·
50 g natur tejsavófehérje (myprotein oldalról)
·
20 g rost (inulin/ almarost/szőlőmag őrlemény)
·
500 g-ra vonatkoztatva az ára: kb 600 Ft/0,5 kg
100 g tartalmaz: 310 kcal, 57,8 g
fehérje, 10,31 g szénhidrát, 17-20 g rost (attól függ, melyiket használjuk)
A rosttartalom természetesen
tovább növelhető!
Tapasztalatom: jóval több nedvességet vesz fel, mint a
normál liszt. Tovább keverhető más lisztekkel, bármi süthető belőle, kelt
tészták is. Önmagában habaráshoz, piskótához tökéletes. Ehhez a mennyiséghez 10
dkg BL55 lisztet adva 1 kg szénhidrát csökkentett kenyér süthető.
5 megjegyzés:
Hello.
A tejsavófehérje az izolátum vagy koncentrátum?
Látom, régi bejegyzés, de ha tudnál adni egy receptet, hogy hogyan érdemes kenyeret sütni a saját (RE-FORM) lisztkeveréked alapján, az nagy segítség lenne
Csatlakoznék az előttem szólóhoz. A zsemlét megsütöttem, a receptet alapján,Isteni finom lett. Nem találtam a kenyered receptjét sehol. Mennyi élesztő, folyadék kell hozzá? Várom mielőbbi szíves válaszod! Köszönöm Verka
Érdeklődnék,hogy a saját lisztkeverékedhez vannak receptjeid is?
Megjegyzés küldése