Pár éve kaptam ajándékba joghurtkészítő gépet, de ennek hiányában is természetesen könnyen elkészíthetünk otthonunkban élőflórás joghurtot. Én Danone Activiát szoktam használni oltó anyagként, kell hozzá még 1 liter tej, egy kis meleg és pár óra türelem:)
A joghurtkészítő gépben van pár üveg, amibe az oltott tejet kell önteni és melegen tartja azokat, amíg ki nem kapcsoljuk. (4-5 óra) A Media Marktban láttam múltkor, 7 ezer Ft körül van.
De van olcsóbb megoldás:
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 1 kis doboz élőflórás natúr joghurt
Egy nagy jénai tálba öntsünk 1 liter tejet. (érdemesebb minél magasabb zsírtartalmút választani, annál krémesebb, finomabb lesz a joghurtunk) Melegítsük 35-40 fokra a mikrohullámos sütőben. (ez olyan kézmeleg hőmérséklet, de ne legyen hidegebb, melegebb, ez az optimális hő a baktériumok elszaporodásához) Kanalazzunk hozzá 1 kis doboz élőflórás natúr joghurtot, alaposan keverjük el benne. (Activia 125 ml-es, ez a mennyiség elég is 1 liter tejhez) Tegyük rá a jénai tetejét (vagy merjük át befőtt es üvegekbe, a csavaros tető miatt célszerűbb), bugyoláljuk be, mintha száraz dunsztba raknánk, hogy lassan hűljön ki, 4-5 óra alatt. (vagy bebugyolálás nélkül tegyük állandó langyos helyre, pl meleg vízbe állítjuk) Majd a 4-5 óra elteltével tegyük hűtőszekrénybe, 1 nap múlva teljesen besűrűsödik, kész is van a joghurtunk. Ez a joghurt többször továbboltható.
A Tescoban 79 Ft egy 125 ml-es Activia. Ha nagyobb kiszerelésben (4-es csomag pl) akarná megvenni az ember, érdemes megnézni a /kg árat, még drágább, mintha egyet vennénk....
A natúr joghurt egészséges és finom, hozzájárul az egészséges bélflóra fenntartásához. Számtalan receptemben felhasználható, tejföl helyett savanyíthatunk vele, fagyasztott gyümölccsel, édesítővel isteni fagylalt készíthető és még sorolhatnám:)
Az én gépem amúgy így néz ki:
1 megjegyzés:
Szia, nagyon klassz a blogod, sok jó recept van fent :)
Nekem 10 éve van joghurtgépem, és a legjobban a Danone könnyű+finom natúr joghurt vált be, 2,8-as tejjel, sajnos az Activiával nem volt szerencsém :(
Sok sikert a bloghoz, várjuk a recepteket ;-) :)
Üdv, Zorka
Megjegyzés küldése