Oldalak

2011. július 24.

Natúr joghurt házilag

Pár éve kaptam ajándékba joghurtkészítő gépet, de ennek hiányában is természetesen könnyen elkészíthetünk otthonunkban élőflórás joghurtot. Én Danone Activiát szoktam használni oltó anyagként, kell hozzá még 1 liter tej, egy kis meleg és pár óra türelem:)

A joghurtkészítő gépben van pár üveg, amibe az oltott tejet kell önteni és melegen tartja azokat, amíg ki nem kapcsoljuk. (4-5 óra) A Media Marktban láttam múltkor, 7 ezer Ft körül van. 

De van olcsóbb megoldás:

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 1 kis doboz élőflórás natúr joghurt

Egy nagy jénai tálba öntsünk 1 liter tejet. (érdemesebb minél magasabb zsírtartalmút választani, annál krémesebb, finomabb lesz a joghurtunk) Melegítsük 35-40 fokra a mikrohullámos sütőben. (ez olyan kézmeleg hőmérséklet, de ne legyen hidegebb, melegebb, ez az optimális hő a baktériumok elszaporodásához) Kanalazzunk hozzá 1 kis doboz élőflórás natúr joghurtot, alaposan keverjük el benne. (Activia 125 ml-es, ez a mennyiség elég is 1 liter tejhez) Tegyük rá a jénai tetejét (vagy merjük át befőtt es üvegekbe, a csavaros tető miatt célszerűbb), bugyoláljuk be, mintha száraz dunsztba raknánk, hogy lassan hűljön ki, 4-5 óra alatt. (vagy bebugyolálás nélkül tegyük állandó langyos helyre, pl meleg vízbe állítjuk) Majd a 4-5 óra elteltével tegyük hűtőszekrénybe, 1 nap múlva teljesen besűrűsödik, kész is van a joghurtunk. Ez a joghurt többször továbboltható.

A Tescoban 79 Ft egy 125 ml-es Activia. Ha nagyobb kiszerelésben (4-es csomag pl) akarná megvenni az ember, érdemes megnézni a /kg árat, még drágább, mintha egyet vennénk....

A natúr joghurt egészséges és finom, hozzájárul az egészséges bélflóra fenntartásához. Számtalan receptemben felhasználható, tejföl helyett savanyíthatunk vele, fagyasztott gyümölccsel, édesítővel isteni fagylalt készíthető és még sorolhatnám:)

Az én gépem amúgy így néz ki:


1 megjegyzés:

Anonymous írta...

Szia, nagyon klassz a blogod, sok jó recept van fent :)
Nekem 10 éve van joghurtgépem, és a legjobban a Danone könnyű+finom natúr joghurt vált be, 2,8-as tejjel, sajnos az Activiával nem volt szerencsém :(
Sok sikert a bloghoz, várjuk a recepteket ;-) :)
Üdv, Zorka

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls