Oldalak

2012. október 13.

Mossunk vadgesztenyével!

Tegnap Marci fiam az oviban gesztenye-emberkét csinált:) Mostanában a házi szappankészítés érdekel nagyon, olvasgattam, honnan szerezhető be NaOH a legolcsóbban. A NaOH hétköznapi nevén lúg. Ekkor eszembe jutott, hogy a vadgesztenyének igen magas a szaponintartalma -mire nem jó a biológus diploma....-, tehát valahogy lúgot lehet belőle gyártani:))) Ha lúg, akkor mosni is lehet, mint a mosódióval. Többször kipróbáltam a mosódiót, kiváltképp kevésbé szennyezett színes ruháknál vált be a legjobban. Fehérekhez érdemes adagolni hozzá mosószódát.



Mi a helyzet a vadgesztenyével?  

Meg kell pucolni a vadgesztenyét, érdemes frissen felnegyedelni és utána meghámozni. Ha nem megy, kb 10 percig áztassuk forró vízben. Mosáshoz egy maroknyi aprítékot kell elhelyezni a mosódiós zsákban (ennek hiányában harisnya is megteszi, kb 5 mosáshoz elég 1 adag) Folyékony mosószer készítéséhez a felaprított vagy ledarált gesztenyét forraljuk fel kétszeres mennyiségű vízben, majd szűrjük le és a szaponinos vizet használjuk fel.

A mosódió elég drága, ez pedig ingyen van:) És működik! Fehérekhez itt is célszerű használni mosószódát, akkor hófehérek lesznek!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls