Oldalak

2011. október 22.

Mézes-nyírfacukros citromfű szörp

Hozzávalók:
  • 1,5 l víz
  • 1 nagyobb csokor citromfű
  • 2 db citrom
  • 250 ml méz
  • 250 g nyírfacukor/xilit
  • késhegynyi stevia (elhagyható)
1,5 liter felforralt, majd lehűtött vízbe beáztatni a megmosott citromfű leveleket (a vastagabb szárát leszedtem, a vékonyabbakat is beáztattam) a felkarikázott citrommal, majd egy napig állni hagyni. Másnap hozzá kell adni a mézet és a nyírfacukrot. Kevergessük, míg elolvad a cukor. Ha édesebbre szeretnénk, rakjunk hozzá steviát -óvatosan, hisz nagyon édes- majd leszűrni, és üvegekbe önteni, hűtőben 2 hétig eláll. Ha szeretnénk tartósítani, a citromfüves vizet a nyírfacukor és a méz hozzáadása előtt forraljuk fel, 20 percig főzzük, tiszta üvegekbe töltsük és száraz dunsztba rakjuk. (Jól bebugyolálni az üvegeket és hagyni kihűlni.) Azt kalkuláljuk bele, hogy a forralás miatt veszít értékéből, de inkább így rakjuk el télire, mint mesterséges tartósítószerekkel. Akinek van elég hely a fagyasztóban, bébiételes üvegekben le is fagyaszthatja.

Mentalevéllel és zsályával is elkészíthetjük ezt a receptet.

Mivel a méz fogyasztása cukorbetegeknek nem ajánlott -még a megengedett napi szénhidrátfogyasztáson belül sem-, így az helyettesíthető diabetikus mézzel (D'Arbo), vagy Dia-Wellness Maci-Sweet mézhelyettesítővel. Előbbinél a szorbit nem tetszik (glükózból állítják elő), utóbbinál az állományjavítók...viszont bio diabetikus mézhelyettesítővel még nem találkoztam.

Ha szeretnénk csökkenteni a kalória- és szénhidrát mennyiségét, méz mellett és xilit helyett eritritollal, steviával (természetes 0 kalóriás cukorhelyettesítők) is próbálkozhatunk. Teljesen cukormentes szörp elkészítéséhez a mézet és xilitet nélkülözve, kizárólag steviát (kb 1 kanállal) adjunk hozzá, viszont ekkor sokkal hígabb lesz az állaga. Ha sűrűbbre szeretnénk, 600 g eritritol ajánlott.

Dia-Wellness Maci-Sweet mézhelyettesítő:

Összetevők: inulin, gyümölcscukor, nyírfacukor, ivóvíz, árpamaláta-kivonat, antioxidáns: aszkorbinsav, állományjavító: karragén, mézaroma.
Energia: 877 KJ / 208 kcal
Fehérje: 0,0 g
Szénhidrát: 67,8 g
- ebből nem felszívódó: 15,0 g
Zsír: 0,2 g

Diabetikus méz (D'Arbo):

Összetevők: szorbitszirup, fruktóz, erdei méz.

100g tartalmaz:
Energia (KJ/Kcal): 1194/283
fehérje: 0,1g
szénhidrát: 84g
zsír: 0g

Mézes citromfű szörp energiatartalma (100 ml szörpre vonatkoztatva):

73,75 kcal, 16,63 g CH
200 ml 1:4 arányban hígított kész italra vonatkoztatva:
18,44 kcal, 4,16 g CH

Diabetikus mézzel készítve, 100 ml szörpre vonatkoztatva:
68,38 kcal, 17 g CH
200 ml 1:4 arányban hígított kész italra vonatkoztatva:
17,1 kcal, 4,25 g CH

Dia-Wellness Maci-Sweet mézhelyettesítővel, 100 ml szörpre vonatkoztatva:
59 kcal, 15 CH
200 ml 1:4 arányban hígított kész italra vonatkoztatva:
14,75 kcal, 3,75 g CH

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls