Oldalak

2012. január 16.

Ausztriában eltörölték a tandíjat

Forrás: http://szegedma.hu

Lehet, hogy a magyar diák kedvezőbb feltételekkel tanulhat valamelyik osztrák egyetemen, mint itthon? Ha csak fizetős karra vették fel, akkor mindenképpen. Ausztriában ugyanis már életbe lépett az az új törvény, amely eltörli az osztrák felsőoktatási intézményekben a tandíjat – olvasható a szervuszausztria.hu-n.

Ez annyit jelent, hogy valamennyi osztrák és EU-országbeli felsőoktatási hallgató egyetlen költsége a diákegyesületi (ÖH) tagdíj – szemeszterenként 15 euró.

Az EU-n kívüli országokból érkezettek továbbra is fizetnek, igaz, a korábbi dupla tandíj helyett csak a normál összeget. A tucatnyi, valamilyen felmentést biztosító különleges rendelkezés miatt a márciusi szemeszterkezdés idején volt még némi tanácstalanság a beiratkozásnál, ki fizet és ki nem.

A tandíjmentességet azonban az osztrák és EU-s diákoknál is bizonyos feltételhez kötik: aki több mint két szemeszterrel túllépi a legkisebb tanulmányi időt, továbbra is fizet. Az anyagi ösztönzéssel igyekeznek elérni azt, hogy a hallgatók ne évtizedekig járjanak egyetemre. Jelenleg rekord hosszú ideig, 6-7 évig tart az osztrák diploma megszerzése – igaz, a tandíjfizetési kötelezettség eddig sem volt akadály azoknak, akik megkedvelték a diáklétet.

Más változás is van a korábbihoz képest: enyhül a felvételi szigor, és néhány szakon – például a publicisztika karon – eltörölték az eddigi rostát. A művészeti fakultásokat kivéve most már csak az orvosi egyetemen és a pszichológia szakon korlátozzák a hallgatók számát. Az orvosi egyetemeken ugyanakkor az eddigi 1500-ról 2400-ra emelik a felvehető diákok számát.

Maradt a kvótaszabályozás – vagyis hogy a létszám 75 százalékát kötelezően osztrákok teszik ki: ez elsősorban a német roham elleni védekezés. Az ottani szigorú felvételi korlátozás miatt ugyanis az orvosnak készülő német fiatalok jelentős része nem jut helyhez, s így Ausztriában próbálkozik. Az egyetemeket súlyosan érintő évi 150 millió euró bevételkiesést a költségvetés pótolja.

A magyar diáknak ez azt jelenti, hogy – amennyiben EU érettségivel és aktív német nyelvtudással rendelkezik, ingyen tanulhat bármelyik osztrák egyetemen. Tehát ha valakit nem vesznek fel a kívánt magyar felsőoktatási intézménybe és csak fizetős helyre mehetne, olcsóbban tanulhat Ausztriában. Akár több szakon egyszerre – ez esetben is marad a tandíjmentesség.

A Magyar Diákok Egyesülete – az Ausztriában tanuló magyarok szervezete – rendelkezésre áll tanácsokkal, sőt gyakorlati segítséggel, ha valaki lakást, mellékjövedelmet keres, vagy egyszerűen csak igyekszik beilleszkedni az új életbe. Az Egyesület minden hónap második szerdáján fogadóórát tart a Collegium Hungaricum bécsi székházában (1020 Hollandstrasse 4.). Minden további információ megtalálható az MDE honlapján.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls