Mi már annyira elszoktunk a "normális" töltött káposztától, hogy nem is esszük meg. Múltkor a férjem hozott az egyik rendezvényről, mesterszakács készítette, de tocsogott a zsírban és túl volt fűszerezve. Ez a diétás változat szerintem sokkal élvezetesebb, a káposztát apósom és a férjem nagymamája savanyította.
Hozzávalók:
- 1 fej savanyított káposzta fej
- 500 g zsírszegény darált hús
- kb 1 kg vágott savanyú káposzta
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- őrölt paprika
- 4-5 marék durvább zabpehely
- 2 marék finomabb szemű zabpehely
- szalonnabőr - csak az íze miatt :)
A darált húshoz hozzáadjuk az apró kockára vágott hagymát és zúzott fokhagymát (aprítógépben pillanatok alatt megvan), fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, pirospaprikával. ( én így csináltam: bors 1 kk, paprika 3 kk, sóból is kb 3 kk, érdemes megkóstolni, azért ne legyen sótlan) 4-5 marék durvább zabpehellyel összedolgozzuk. A savanyú káposztát csak egyszer mostam át, de ha nagyon savanyú, akkor érdemes kétszer átmosni.
A levelekbe szépen belehelyezzük a gombósokat és feltekerjük szorosan. Nekem maradt káposztalevél, azokat csíkokra vágtam és hozzáadtam a többi vágotthoz. Egy nagyobb fazék aljára rakjuk a vágott káposzta felét, erre jön 1 kk pirospaprika pár csík szalonnabőr és a töltött káposzták, aztán a tetejére ismét vágott káposzta kerül, pirospaprika és szalonnabőrke. (esetleg mehet bele szalonna is, ha a végén nem esszük meg:))) Felöntjük vízzel, épp hogy ellepje. 2-3 órát biztosan fő, addig kell, míg a káposzta jó puha lesz.
Kivesszük a gombócokkal töltött káposztaleveleket egy külön edénybe, a vágott káposztás léhez adunk 2 marék finomabb zabpelyhet, ezzel kicsit sűrítjük. Majd visszarakjuk a töltötteket és kicsit összeforraljuk.
10%-os tejföllel kínáljuk. Diétázóknak kenyér nélkül:)
2 megjegyzés:
Szia! Nemrég találtam rá a blogodra. Nagyon tetszik. Jó a recept, csak a hús mennyiségét nem írtad meg.
Köszönöm az észrevételt, javítottam :)
Megjegyzés küldése