Oldalak

2012. április 5.

Testzsírszázalék mérése

A rendszeres edzésnek köszönhetően -ellipszis tréner, lépcsőzőgép, tornagyakorlatok, rengeteg gyaloglás- megugrott a testem izomszázalék aránya, a zsírszázalék pedig jelentősen lecsökkent. Juhhé, de tényleg látványos a változás, különösen, hogy most bele tudtam magam préselni az egyik kedvenc Viktoria Beckham farmernacimba. Elvileg 26-os, na jó, kicsit nagyobb 26-osnak felel meg, vagy inkább 27-nek. :) Jelenleg egészséges tartományban vagyok, de már nagyon közel a karcsúhoz, óóóóó. Nyárra tökéletes leszek, már alig várom, hogy a 3 gyerekkel bikiniben flangáljak a strandon. (Nem is én lennék)

Testzsír% kalkulátort a kulinarisvilag.hu-n találtam. Nekem szerencsére olyan mérlegem van, ami megmutatja az izomtömeg, a testzsír, a víz %-os arányát.

Egy nagyon hasznos táblázatot is találtam:

forrás: idealistestsuly.hu

Testzsír-százalék mérése

A testsúly nem megbízható mutatószáma az ember általános állapotának, közérzetének és energiaszintjének, mivel nem mutatja meg, hogy testsúlyunk izomtömegből vagy zsírból áll-e. Egy rendszeres sportoló ember súlyának nagy részét izomzat teszi ki. Habár ennek az embernek nagyobb a testsúlya, mégis fittebb annál, mint aki fogyni akar és nem megfelelően diétázik, hiszen annak testsúlya csupán izomtömegének csökkenése miatt lesz kevesebb. A kilók mennek lefelé, a test zsír-százaléka ebben az esetben mégis növekszik. Jóllehet, ez az ember kisebb testsúlyú, mégis nagyobb testének a zsírszázaléka. 

Bár a testtömeg meghatározására a testsúly szolgál, mégis fontosabb tudnunk, testtömegünk mekkora arányban áll zsírból.

A testzsír-százalék a zsírszövet aránya a teljes testtömeghez viszonyítva.

Nézzünk egy példát! Ha egy 70 kg-os férfi testzsír-százaléka 18%, az a következőket jelenti:
A zsír súlya:70 x 0,18 = 12,6 kg
A sovány testsúly tehát: 70 - 12,6 = 57,4 kg

A sovány testsúly, azaz a zsírmentes testtömeg ismerete fontos a tömegnövelés ill. a testsúlycsökkentés mértékének pontos megtervezéséhez. Az ideális testsúly eléréséhez így pontosan ki tudjuk számolni a szükséges napi megnövelt vagy lecsökkentett kalóriabevitelt.

Egy bizonyos mértékű zsírarány életfontosságú testünk mindennapi működéséhez. Kipárnázza a vázrendszert, védi belső szerveinket, segít a testhőmérséklet szabályozásában, vitaminokat tárol és segít a szervezet önellátásában, ha nem elegendő a tápanyagbevitel. Minden embernek szüksége van zsírra, hogy aktív és egészséges maradjon. Mégis sokan nem tudják, mennyi testük ideális zsírszázaléka.

Mennyi is az ideális arány?

 

1 megjegyzés:

M@rti írta...

Gondolom mennyi "zsírfelesleg" van Rajtad, ha a 26-os gatya jó Rád!!! :-) Inkább híznod kéne, nem?! :-)))

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls