Oldalak

2012. április 12.

Egy kis embryológia - mekkora esély van egészséges terhességre?

Ma zh-t írtam embryológiából. Szívem csücske a fejlődéstan, Horváth tanárnőt pedig kifejezetten kedvelem. Nem tanultam magam halálra, hiszen tegnap este 8-kor estem haza az egyetemről, ma délelőtt pedig fotós látogatott hozzánk, Hanna lányom volt a modell. Hihetetlenül élvezte a királylány, mosolygott, pózolt, ahogy kell:) Izgatottan várom az eredményt, elvileg estére átküldi Krisztián a képeket.

Úgy gondolom, érdemes közzétennem egy statisztikát, melyből az egészséges terhesség valószínűségére lehet következtetni. 

100 petesejtből .... → 85 termékenyül meg→
-15 barázdálódik, de nem ágyazódik be = marad 70 →
- ... ebből 58 van életben a 2. héten→ ebből 16 kóros
- A következő menzesz idején 42 fejlődik még
→ Abortus az első hónapokban .......
→ Fejlődési rendellenességek a születéskor….

ez annyit jelent összegezve, ha jó az időzítés és peteérésünk is van, 100-ból csak 42 esetben beszélhetünk lehetséges terhességről. Az első 3 hónapban a legsúlyosabb fejlődési rendellenességet szűri ki a szervezet, ami az élettel nem összeegyeztethető, spontán abortálódik. Ez a 42-ből lejön még, illetve ismert, hogy születnek olyan beteg babák is, akik az extrauterin életre képtelenek, ez is tovább rontja a statisztikát. Ilyen betegségek egyike a holoprosencephalia, a Potter syndroma (vese nem fejlődik ki, sajnos egyik ismerősöm ilyen beteg kislányt hozott a világra), anencephalia (neuroporus anterior nem záródik, konkrétan nincs agykoponyája, így az embrió agya sem fejlődik rendesen). Képeket inkább nem mellékelnék, mert ilyen beteg babák láttán összeszorul a szívem.

Döbbenetesek ezek az adatok. Ha valaki spontán elvetél az első 3 hónapban, nagy valószínűséggel a fent említett okok miatt. Nem szabad megfeledkezni hormonális problémákról sem, pl amikor az alacsony progeszteronszint a felelős. Mindenképp kivizsgálás szükséges!

A Down kór kockázata az anya korával exponenciálisan nő, erről egy következő bejegyzésben szeretnék bővebben írni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls