Oldalak

2011. augusztus 14.

Vadas reform zsemlegombóccal

Ebédre vadast főztem, amolyan reform változatban:) Lapocka volt csak itthon, elég sokára puhult meg, de finom lett nagyon.

Az igazi vadast pácolni kell és többnyire vad húsból készül. De aki az én verziómat készíti el, nem fog csalódni!



Hozzávalók a pörkölt alaphoz:

  • 1/2 kg zsírszegény sertés hús
  • olíva olaj
  • hagyma
  • pirospaprika
  • Na csökkentett só
  • 10 szem egész bors
  • 4-5 babérlevél


Hozzávalók a mártáshoz:

  • 1-2 db sárgarépa
  • 1-2  db petrezselyemgyökér
  • 1 db hagyma
  • Na csökkentett só
  • kis doboz tejföl
  • habaráshoz kevés CH szegény liszt vagy zabliszt
  • 1 teáskanál mustár


Hozzávalók a zsemlegombóchoz:

  • 2 szelet tk kenyér
  • kis olíva olaj
  • 1 tojás
  • zabliszt és tk tönkölyliszt fele-fele arányban (20-20 dkg kb)
  • Na csökkentett só
  • 1 bögre víz


Mintha pörköltet készítenénk, hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a húst, sót, pirospaprikát, kis vizet. Hogy vadas ízű legyen, hozzáadjuk a babárleveleket, egész borsot. Fedő alatt puhára főzzük, figyeljünk, ne égjen le! Miközben fő, elkészítjük a mártást is. A zöldségeket megpucoljuk, aprítjuk, sózzuk, esetleg adhatunk hozzá 1-2 babérlevelet, majd fedő alatt jó puhára pároljuk. Mikor kész van, a levét félretesszük, a zöldségeket botmixerrel összeturmixoljuk. Érdemesebb dupla adagot készíteni, mert jól bírja a fagyasztást és ha legközelebb vadast ennénk, megússzuk ezt a lépést:)

Ha a pörkölt alapunk is kész van, hozzáadjuk a leturmixolt zöldségkeveréket, hozzáadjuk a mustárt, a tejfölt és a félrelakott léből kevés liszttel behabarjuk. Vigyázzunk a mustárral, nem kell belőle sok. Akkor jó, ha kicsit savanykás.



Zsemlegombóc: felkockázzuk a kenyeret (legjobb, ha már régi és száraz), kevés olajon megpirítjuk. (nem égetjük:)) A többi hozzávalóból nokedli tésztát készítünk és óvatosan beleforgatjuk a pirított kenyérkockákat. Evőkanál segítségével forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Hamar megfő, ha félbevágunk egyet, könnyen leellenőrizhető, mikor van kész.



Száraz bort ittam volna hozzá, de terhesen ezt hanyagoljuk:)))

Inkább súlytartó étel, mint fogyókúrás.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls