Oldalak

2010. szeptember 18.

Gyűjtsünk gesztenyét!


Itt van az ősz, itt van újra....
és hurrá!!! itt a gesztenyeszezon!
Jövő héten megyünk kirándulni a Mecsekbe, remélem sikerül sok-sok gesztenyét gyűjteni. Szerencsésnek mondhatom magam, mert Baranya megyében élek, ahol bőven van szelídgesztenye. Még gimis koromban jártam Kőszeg környékén túrázni, ott is rengeteget gyűjtöttünk.
Amit érdemes róla tudni:
Gesztenye (Szelídgesztenye – (Castanea sativa, Mill)
Elnevezések: Edelkastanie (ném.), Chataignier commun (fran.), Castagno domestico (olasz), Castano (sp.), Sweet Chestnut (angol), Kastan blagorodnűj (orosz).
Elterjedés:
Mediterrán, szubmediterrán flóra elem. Az időszámítás előtt, valószínűleg az V. században Kisázsiából került Európába: Görögországon és Olaszországon át Közép- és Dél-Európa minden országába eljut. Érdekesség, hogy különösen a római birodalom terjedésével mutat szoros kapcsolatot e fafaj térfoglalása.Hazánkban is főleg a volt római városok (Pécs, Sopron, Kőszeg) környékén figyelhetők meg az állományai. Ma szinte az egész világon elterjedt, így megtalálható Észak-Afrikában, Észak-Amerikában és a Távol-Keleten egyaránt. Széles körű elterjedése elsősorban kiváló gyümölcsének köszönhető. (A mintegy 44% keményítő- és 2,5% olajtartalmú gesztenye a déli országokban fontos népélelmezési cikk, Közép-Európában elsősorban a cukrászat hasznosítja. Egy-egy középkorú fa évi 150-200 kg termést képes hozni.)
Termőhelyi igényei behatároltak: melegigényes, nem bírja az erős fagyokat. Kedveli a napot és a párás levegőt. Az enyhén savanyú vagy semleges talajokat részesíti előnyben (mészkerülő). Fényigényes faj, de a laza árnyékot sokáig letűri. Így a tölgyekkel jól elegyíthető.
Hazánkban Zalában, a Kőszegi- és a Soproni-hegységben, a Somogyi-dombvidéken, a Mecsekben és a Dunakanyarban fordulnak elő állományai. Összes területe cca. 1100 ha. Ezen értékes fafaj a megfelelő termőhelyeken nagyobb figyelmet érdemelne!
Óriási méreteket képes elérni. Pl. Zengő (Baranya) három olyan gesztenye matuzsálemet tartanak nyilván, amelyek 300-400 évesek, 1,8-2,2 m átmérőjűek és 16-20 m magasak. Az állományban nőtt egyedek
- famagassága: 15-25-35 m;
- hasznos törzshossz: 10-20 m, ( a laza hálózatúaknál 5- 10 m);
- törzsátmérő: 0,6-1,0 m;
- a fakitermelés kora 80-120 év (a legidősebb hazai fák egyike a Kőszeg-Királyvölgyi 800 éves gesztenyefa).
A szelídgesztenyék kérge sokáig sima marad. Színe kezdetben sötét olajoszöld, később fehér foltos, szürke. Kb. 15-20 éves kortól a kéreg hosszirányban repedezik és lapos kéregcserepek is megfigyelhetők. A kéreg vastagsága a kortól függően 1-5 cm.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls