Oldalak

2010. szeptember 18.

Re-Form lisztkeverék (szénhidrátszegény reform ételekhez)

Próbáltam olyan lisztkeveréket megalkotni, mely elsősorban nem olyan drága és a hozzávalói könnyen beszerezhetőek. Így született meg a szénhidrátszegény, viszont fehérjében és rostban gazdag Re-Form liszt, mely első nekifutásra zabpehely liszt, búzasikér, szójaliszt, teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt, graham liszt keverékéből állt. Aztán továbbfejlesztettem a keveréket, a leírást itt osztom meg veletek. A lisztkeverék kiválóan alkalmas sütésre, főzésre, diétázók és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Az első Re-Form lisztkeverékem Update életmódot követőknek 2-es kódú, az új Re-Form liszt 1-es kódú. (pláne, ha update liszttel keverjük:)) Piskótasütésre, palacsintához, habaráshoz, nokedlihez használhatunk kizárólag zabpehelylisztet is.

 Re-Form lisztkeverék
UPDATE 1-es
(kelt tésztákhoz is)
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 10 dkg zabpehelyliszt
  • 30 dkg szénhidrátszegény liszt (pl Norbi update liszt, Dia-Well Fitt lesz liszt, Dr Csábi Bettina liszt, DIABET-MIX teljes kiőrlésű zabkenyér liszt)
  • 1 ek búzasikér
Kipróbáltam az arányokat úgy is, hogy:
  • 20 dkg volt a szénhidrátszegény liszt
  • 15-15 dkg volt a zabpehely- és tk tönkölyliszt
  • illetve úgy is nagyon jó lett, mikor csak 10 dkg tk tönkölylisztet raktam hozzá, a hiányzó 5 dkg-ot zabkorpával pótoltam

Az így készült élesztős Re-Form lángos is kiváló minőségű lett. Így kicsit spórolhatunk is, mert a szénhidrátszegény lisztek igen drágák. Update diéta követők ne féljenek, hogy nem 100% diétás lisztet használnak, hiszen maga Norbi is úgy nyilatkozott, hogy az Update pékségben forgalmazott péksütemények is kevert lisztet tartalmaznak, hiszen akkor olyan drágán kéne adniuk a termékeiket, hogy senki nem tudná megfizetni azokat. Kenyérsütésnél keverhetünk hozzá zab- vagy búzakorpát, kölest.

Azóta kipróbáltam egy másik változatot, amikor elkészítettem a Kinder Paradiso diétás változatát. Az új Re-form lisztet étkezési keményítővel kevertem és csodálatos lett a tésztája! Viszont kelt tészta sütésénél érdemes elhagyni a keményítőt, de pudingkészítésnél, mártásoknál, piskótáknál akár fele-fele arányban is keverhető.


Akkor végül összegezném, mihez mit érdemes használni:


piskótához: zabkorpát, Re-Form lisztkeveréket (keményítős keverékűt is), zabpehelylisztet
sűrítéshez, mártásokhoz, pudingokhoz: Re-Form lisztkeveréket (keményítős keverékűt is), zabpehelylisztet, étkezési keményítőt

kelt tésztához: Re-Form lisztkeveréket (fruktóz mindenképp kell az élesztőhöz, a xilitet nem szereti!)
nokedlihez, palacsintához: zabkorpát, Re-Form lisztkeveréket (keményítős keverékűt is), zabpehelylisztet


Update életmódot követők természetesen kizárólag Update lisztet is használhatnak. Az új lisztkeverék mindenhez jó!


A legújabb update liszt - Master Mix lisztkeverék, vagy MM liszt - illetve a Zero 6 liszt (Diawelles) 50-50%-ban keverhető sima finomliszttel!


Re-Form liszt összetevőinek jellemzése:
Zabpehelyliszt – Dénes Ottó
Felhasználható pudingokhoz, krémekhez, ételek besűrítésére.
A zabból készített különböző finomságú liszteket,- az "őrlési" finomság, illetve az alkalmazott szitaméret miatt más-más néven, de megközelítően azonos szemcsefinomsággal (350-450 mikron) forgalmazva - ételekbe keverhetjük, vagy bármilyen pékárút, illetve otthoni konyhatermékeket (palacsinta, lepények, ételek besűrítése, kenyér, pogácsa...) kiegészíthetünk vele. Figyelembe kell venni, hogy a zab önmagában sikérmentes, ezért a pékárúkat ki kell egészíteni egyéb sikértartalmú lisztekkel, vagy tegyünk hozzá NATURA búzasikért. A zabliszt vízes keveréke önmagában erősen ragad, illetve nyálkás, csúszós.Ez a tulajdonsága azonban a gyomorban előnyösen hasznosul, mivel a nyálkaképző hatás a gyomorfalat védi
Zsír: 6.2 m/m % Szénhidrát (szacharózban kifejezve) m/m % 71.3 Nyers fehérje m/m % 9.2 Energia Kj/100 g 1669(számított)
Ca m/m % 0.13 P m/m % 0.18 Rost m/m % 0.4
Béres Alexandra – féle zabpehely liszt
100 g termékben:
energia: 1646 kJ (394 kcal)
fehérje: 12,3 g
szénhidrát: 69,7 g
zsír: 6,2 g
Búzasikér – Dénes Ottó
A búza sikérje elvben rugalmas, duzzadásra képes anyag, általa lehet a búzalisztből szép, magas kenyeret sütni. Minél szélsőségesebb, kontinentálisabb az éghajlat, annál jobb minőségű a búza sikérje, feltéve, hogy jó a talaj vízgazdálkodása, humuszos. A tömeges termelésre való áttérés a búza tulajdonságait a kevésbé acélos, azonban lisztes és bőtermő irányba tolta el. Emiatt a kereskedelmi forgalomban kapható lisztekből történő otthoni (például kenyérsütő gépben való sütéshez) kb. 500-700 gramm tömegű kenyérre számítva egy evőkanálnyi búzasikér hozzáadása szükséges.


Szójaliszt – Teljes kiőrlésű
Tápérték 100g:1504kJ/359 kcal Fehérje:37,3g Szénhidrát:9,9g Zsír:19g







Bio teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt – Biopont

Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó bio tönkölybúzából készült teljesőrlésű liszt. A közönséges búzához képest a bio tönkölybúza magasabb fehérjetartalommal rendelkezik és aminosav tartalma is nagyon kedvező. Napi 10-15 dekagramm teljesőrlésű tönkölykenyér biztosítja az ember napi aminosav, vitamin- és ásványi anyag szükségletét. A teljes kiőrlésű lisztekben a gabona korpája is megtalálható, így amellett hogy sok hasznos élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot (E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) tartalmaznak, segítenek megelőzni a rák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását.

Tápanyag tartalom 100 g-ban: Energia 1446KJ/346 kcal, Fehérje: 16,7g, Szénhidrát: 63,9g, Zsír: 1,9g, Élelmi rost: 2,7g

Bio graham búzaliszt – Biopont

A graham lisztben benne van a búzaszem egésze. Nagy héjtartalma miatt zsírban, cukorban, enzimekben gazdag, ezért romlandóbb, mint a búzalisztek, de tovább eláll, mint a teljes kiőrlésűek. Az emésztést is segíti. A teljes kiőrlésű lisztnél nagyobb a szemcsemérete, vagyis ezt a fajtát durvábbra őrlik.
Tápanyag tartalom 100 g-ban: Energia 1449KJ/346,5 kcal, Fehérje: 14,2g, Szénhidrát: 66,7g, Zsír: 1,8g, Élelmi rost: 2,5g


Szénhidrátszegény lisztek:

Dr Csábi Bettina Dream-Food álomdiéta lisztkeverék
Alacsony szénhidrát és magas rosttartalma miatt a fehér lisztből készült magas szénhidrát- és alacsony rosttartalmú élelmiszerekkel szemben nem emeli meg gyorsan és nagymértékben a vércukorszintet, élettani hatása rendkívül kedvező, fogyasztásával emelhetjük rostbevitelünk. A rostdúsabb táplálkozás elősegíti a daganatos betegségek és az elhízás megelőzését is valamint a salakanyagok eltávolítását is gyorsítja.
Sütéshez-főzéshez, kenyér- palacsinta- édes- sós sütemények sütéséhez azonnal felhasználható csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék.
Előnye a hagyományos lisztkeverékekkel szemben a Dream-Food liszt csökkentett szénhidráttartalma.

Szénhidrátok: A szervezet az "üzemanyagként" fel nem használt szénhidrátokat zsírrá alakítja, és azt a zsírszövetben raktározza.
A szénhidrátbevitel ellenőrzése mellett az alábbi javulásra számíthatunk:
Megnövekedett és stabilabb energiaszint, súlyvesztés
Hangulatingadozás csökkenése
Teltség- és puffadásérzet csökkenése
Gyomorégés csökkenése
Figyelem- és koncentrációképesség megnövekedése
Főleg a reggeli fejfájások csökkenése
Hamutartalma: magas, amely a magas ásványanyag és elemtartalomra utal.
Teljes értékű fehérjeforrás a liszt (azaz mind a 20 féle biogén aminosavat tartalmazza) anélkül, hogy szójafehérjét egyáltalán tartalmazna. Ez azért lényeges, mert a lisztek nagy része esetén a fehérjetartalmat szójával javítják, csakhogy a szójafehérjék a mellettük lévő proteáz inhibitorok miatt erősen antinutritiv hatásúak, nehezen, vagy nem emészthetőek.
Rostok: közepes rosttartalmú liszt, ez azért fontos, mert a túlságosan magas rosttartalom laxáns (hashajtó) hatású, míg egy közepes rosttartalom elegendő mértékben serkenti az egészséges bélperisztaltikát. A lisztkeverék javítja az emésztést, a rosttartalma révén segítheti a méreganyagok kiürülését.
További keverést nem igényel, a lisztkeverék azonnal felhasználható.
Maximális élvezeti érték: a hagyományos alapanyagokból készült termékekkel megegyező ízű-és állagú termékek előállítása, forgalmazása az alapkritériumunk.

A Dream-Food lisztkeverék teljesíti az alábbi kritériumokat:
- Csökkentett CH tartalom.
- Versenyképes ár/érték arány.
- Maximális élvezeti érték: a hagyományos alapanyagokból készült termékekkel megegyező ízű-és állagú termékek előállítása, forgalmazása az alapkritériumunk.
- Gastro- és lakossági kiszerelések.
- EU konform csomagolás.

Norbi Update liszt - FLOUR MIX LISZTKEVERÉK


Energia: 352 kcal
Fehérje: 23,8 g
Szénhidrát: 34,8 g
Zsír: 7,7 g
Élelmi rost: 24,5 g

Összetevők: búzafehérje, növényi rost, búzaliszt, növényi zsír, tömegnövelőszer: polidextróz, szójaliszt, stabilizátor: guargumi, xantan, étkezési sav: tejsav, enzimek, lisztkezelőszer: aszkorbinsav

Gyártja: m-GEL Hungary Kft. 1044 Budapest, Megyeri út 76
Forgalmazó: Update International Ltd.



Dia-Well liszt - többféle lisztkeverék létezik


Dia-Wellness ZERO-6 Lisztkeverék
Kevesebb mint 7% szénhidrátot tartalmaz a normál BL55-ös búzaliszt 70-75%-os értékéhez képest.
Fogyókúrázóknak 1:1 arányban (1 rész ZERO-6 Lisztkeverék, 1 rész búzaliszt), cukorbetegeknek 1:2 arányban (1 rész ZERO-6 Lisztkeverék, 2 rész búzaliszt) javasolt a termék keverése normál búzaliszttel, de akár önmagában is fogyasztható. Rendkívül magas fehérje- és élelmi rost tartalommal bír és hihetetlenül alacsony, mindösszesen 7% alatti emészthető szénhidráttartalommal rendelkezik.
A ZERO-6 Lisztkeverék - eltérő keverési arányok (20-80%) alkalmazásával - használható kenyérsütéshez, galuska készítéséhez, palacsintasütéshez, habaráshoz, édes sütemények és száraztészta készítéséhez.

Magas fehérjetartalom, magas rosttartalom és alacsony glikémiás index jellemzi.
Összetevők: búzafehérje, kukorica rost, pálmaolaj, tömegnövelőszer: polidextróz, sűrítőanyag: guargumi, xantán, szójaliszt, antioxidáns: aszkorbinsav, étkezési sav: tejsav, enzimek: hemicellulóz, alfa-amiláz.
Tápérték 100 g termékben:
Energia: 343 kcal / 1439 KJ
Fehérje: 29,5 g
Szénhidrát: 6,0 g!
Zsír: 14,4 g
Élelmi rost: 35,7 g

Érdekesség: m-GEL Hungary Kft a gyártó, mint az Update lisztnél.

DIABET-MIX teljes őrlésű zabkenyér liszt

Csökkentett szénhidrát-tartalmú lisztkeverék cukorbeteg diétában alkalmazható kenyerek és péksütemények előállítására.

Összetevők: teljes őrlésű zabliszt, vitális gluténliszt, búzaliszt (BL-55), rozsliszt (RL-90), stabilizátor (guar magliszt), párolt finom só, porított kovász, lisztjavítószer (aszkorbinsav).



100g tartalmaz:

Energia (KJ/Kcal): 1385/330
fehérje: 22,7g
szénhidrát: 57g
zsír: 0,8g

1 kg 1095 Ft a www.diabetikus.bolt.diab-pont.hu oldalon


Étkezési keményítő
Sokoldalúan felhasználható egészséges alapanyag a konyhában. Összetett cukor, úgynevezett poliszacharid, melyet a táplálékkal főként a gabonafélékből, burgonyából veszünk föl. A keményítő valójában nem más, mint számtalan egymás után álló szőlőcukor (glükóz) lánca, mely az emésztőenzimek hatására bomlik le egyes szőlőcukoregységekké. A keményítők közül az egyenes láncú amilóz lassabban bomlik le, ezért lassabban emeli a vércukrot, míg az elágazó láncú amilopektin gyorsabban képes emelni a vércukorszintet. Európában gyárilag főleg burgonyából, búzából, kukoricából és rizsből állítják elő. Leginkább a burgonyakeményítő a legelterjedtebb, gyártása egyszerűbb is. A búza-, kukorica- és rizskeményítő gyártása lényegesen különbözik a burgonya-keményítő gyártásától, mert ezek a nyersanyagok a keményítő mellett még protein (sikér) anyagokat nagyobb vagy kisebb mennyiségben tartalmaznak. A rizskeményítő gyártásánál csaknem kizárólag rizstörmeléket használnak.

6 megjegyzés:

Király Hédi írta...

Szójaliszt helyett próbáltam egyszer hüvelyes liszttel, de nagyon keserű lett. Ez a liszt így tökéletes kelt tésztákhoz is!

Király Hédi írta...

Egyik kedves olvasóm kipróbálta Katus Attila Star Light szénhidrátszegény lisztjét, sajnos nagyon rossz minőségű. Palacsintát sütött belőle, a végeredmény borzalmas lett, küldött róla fotót is.

Mónika írta...

Kedves Hédi!
Kérlek segíts nekem tanáccsal. Barátnőm 24 éves lányánál insulin rezisztenciát állípoítottak meg ,90-es értékkel. Túlsúlyos nagyon.A következő lenne fontos. Milyen típusú lisztkeverékedet ajánlod:
1. kenyér, zsemle sütéséhez?
2. piskóta, egyéb sütéeményekehez?
3. palacsintához?
Milyen édesítőszer kerülhet krémekbe?
A krémeket tej helyett lehet e szójatejjel csinálni?
Előre is köszi!
Móni

maskara írta...

Kedves Mónika!

Szójatejjel még nem próbálkoztam, édesítők közül rengeteg féle lehetőség van. Én a mesterségeseket kerülöm inkább, viszont a természetes alapanyagú cukorhelyettesítők igen drágát. A legjobb a xilit, de aranyárban van. Ugyanolyan mennyiségben lehet használni, mint a "rendes" cukrot. (sütés miatt mondom)Stevia 0 kcal-os, de sok ember utóízt érez. Fruktózzal meg óvatosan, sütésnél hamarabb sül a tészta, illetve a napi CH mennyiségre is figyelni kell. (Glukonon van még, de a fele mesterséges) Érdemes kipróbálni a Norbi cukrot, vagy a Diawellesek között is igen nagy a választék!

Norbi új lisztje (MM) és a Zero 6 liszt nagyon alacsony CH tartalommal bír, felesben lehet keverni sima liszttel. Más Ch szegény liszteknél (pl 30-50% CH tartalommal csökkentetteknél) ezt ajánlom, 1/2 kg-ra: 25 dkg CH szegény liszt, 5 dkg zabkorpa, 10 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt, 10 dkg zabpehelyliszt, 1 ek búzasikér. Ez mindenhez jó, keltekhez is. Palacsintát én kizárólag zabpehelyliszttel készítem. Piskótát is lehet. Üdv, szép napot és jó egészséget!

Anonymous írta...

A fagyasztott sütiket a Norbinak a HAMUR gyártja, számláinkat nem fizette ki. Bírósági eljárás, nekünk lett igazunk, végrehajtás: leszedték az autójáról a rendszámot és láss csodát: NORBI a kényszer hatására fizetett. Legújabban a Szamos marcipánnal keveredett konfliktusba. Legyártatta a Szamosék pénzén a csokoládék csomagolóanyagát közben megjelent a piacon a DW Triplacsoki színte fele áron és finomabb ízben. A kutya sem veszi az U csokit és Norbi kiröhögi a Szamosékat. Akkor ki kit bánt?

Anonymous írta...

Kedves Hédi!
Nagyon tetszik az oldalad, én is 2 gyermekes anyukaként keresem az egészséges megoldásokat a családom számára. Látom Te is kísérleteztél a lisztekkel.....
Próbáltad már Szoó Judit lisztjét? Én már 1,5 éve használom és teljesen elégedett vagyok vele. Igazából kedveltem Norbi termékeit is, de mivel egy kicsi városban lakom, lehetetlen hozzájutni. És az ára is igen borsos. Szóval ezért kerestem alternatívát, amire Judit lisztje jó megoldás. Ő a könyveiben leírja a liszt összetételét, de már készen is kapható, kg-ja kb. 800 Huf körül van. Remélem nem haragszol, hogy ilyen témával zavartalak.
További sok sikert kívánok Neked, szuper az oldalad!
Üdv:Ági

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls