Oldalak

2012. február 2.

Ízületi panaszok - házi gyógymódok

Nagyon hideg van és még hidegebbet jósolnak a meteorológusok a következő két hétben. Persze tél van, milyen idő legyen. Nem is zavarna, ha nem fájnának ennyire az ízületeim, az egész kézfejem duzzadt, az ujjaimat alig bírom mozdítani. Azért is zavar, hiszen 30-as éveimet taposom és ilyen panaszaim vannak, mi lesz öregkoromban? Utánaolvastam, mi a teendő az ilyen panaszok esetén, ha nem akarunk szakorvoshoz fordulni.

Fontos a melegen tartás, vitamindús táplálkozás, mozgás, esetleg porcépítő táplálékkiegészítők szedése, illetve gyulladáscsökkentő gyógyteák fogyasztása. Néhány cikk javasolja a mágnesen karkötők használatát, lehet egyszer kipróbálom. Habár egyik ismerősöm szerint, van akinek segít, van akinek többet árt. Rendszeresen edzem, és egészségesen étkezem, azzal nincs is probléma. Első körben megpróbálok csalánteát inni, a szoptatásnak biztos nem ártok vele. 


Ha nem segít, kipróbálom a Pannonhalmi Ízületi bántalmak kezelésére ajánlott teakeveréket. 

A pannonhalmi bencések ősi receptje alapján fejlesztett teakeverék önállóan vagy kiegészítő kezelés formájában alkalmazható ízületi gyulladások esetén, enyhíti a fájdalmat. A teakeverék használatával javulnak a reumatikus megbetegedéseket kísérő tünetek, csökken az ízületek környékén jelentkező gyulladás, duzzanat, valamint mérséklődik a fájdalom. A tünetek enyhülésével csökken a mozgáskorlátozottság, az ízületek, izmos mozgatására jelentkező fájdalom.

E recept nélkül kapható gyógyhatású tea segítségével Ön enyhe, múló ízületi panaszokat kezelhet orvosi felügyelet nélkül. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen a teakeverék körültekintő, előírásszerű alkalmazása

A Pannonhalmi Ízületi bántalmak kezelésére ajánlott tea gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, melynek hatását népgyógyászati adatok igazolják.


Hogyan és mikor kell a teát fogyasztani?

1-2 filter teakeveréket 2-2,5 dl vízzel 1-2 percig gyengén főzünk, majd lefedve 10-15 percig állni hagyjuk. A filtert kiemelve cukorral vagy mézzel ízlés szerint gyengén ízesítve langyosan fogyasszuk, naponta 2-3 alkalommal.

Mi az ízületi bántalmak kezelésére ajánlott teakeverék hatóanyaga?

Gyógynövények: 0,45 g Fűzfakéreg, 0,45 g Csalánlevél, 0,375 g Nyírfalevél, 0,15 g Réti legyezőfű virágos hajtás és 0,075 g Boróka tobozbogyó porított formában / filter.
A készítmény a gyógynövények mellett semmiféle segédanyagot, ízesítő- és színezőanyagot nem tartalmaz.


Mikor ajánlott a pannonhalmi teakeverék fogyasztása?

A tea enyhe reumatikus panaszok tüneti kezelésére ajánlott. A Pannonhalmi Ízületi bántalmak kezelésére ajánlott teakeverék jótékony hatású az ízületi gyulladások esetén, enyhíti a fájdalmakat. A teakeverék használatával javulnak a reumatikus megbetegedéseket kísérő tünetek, csökken az ízületek környékén jelentkező gyulladás, duzzanat, valamint mérséklődik a fájdalom. A tünetek enyhülésével csökken a mozgáskorlátozottság, az ízületek, izmok mozgatására jelentkező fájdalom.


Mikor NEM szabad a teakeveréket alkalmazni?

Ne alkalmazza a készítményt szalicilát túlérzékenység (pl. asztma, hörgőgörcs, orrnyálkahártya duzzanat, krónikus csalán-kiütés) és a készítmény bármely alkotórésze iránti túlérzékenység (allergia) esetén! Akut és krónikus vesegyulladás fennállása esetén és más, nem szteroid gyulladáscsökkentő iránti túlérzékenység esetén sem alkalmazható! Alkalmazása kerülendő asztmás betegeknél, mert súlyos, akut hörgőgörcs léphet fel.


Alkalmazható-e a tea készítmény más gyógyszerekkel?

Együttadás esetén véralvadásgátló (pl.Syncumar) szerek hatékonysága fokozódhat. Cukorbetegek a teakeverék fogyasztásakor számoljanak a teakeverék borókabogyó és csalánlevél összetevőjének esetleges enyhe vércukorszintet befolyásoló hatásával. Szalicilát tartalmú gyógynövényekkel és gyógyszerekkel együtt alkalmazva esetlegesen hatásfokozódás tapasztalható. Mivel a készítmény egyes komponensei vizelethajtó tulajdonsággal rendelkeznek, a vérnyomáscsökkentők hatása fokozódhat.


Mennyi ideig alkalmazható a készítmény?

Óvakodni kell a hosszabb ideig tartó, folyamatos alkalmazástól.
Alkalmazás időtartama: a kezelőorvossal való egyeztetés nélkül maximum 4 hét.


A következő cikket a házipatika oldalán találtam: 

A nehezen mozgó, ám nem gyulladt ízületeknek nem tesz jót a zimankó. A hidegre érzékeny ízületekkel élők télen valósággal úgy érezhetik, mintha csontjaikig hatolna a hideg. Főként a térd, a csípő, a gerinc, majd az ujjak és a bokaízületek hidegsége zavaró. A hideg okozta rosszabbodást mérsékli, ha folyamatoson mozgatjuk és melegben tartjuk az ízületeket. A meleg csökkenti a fájdalmat, mozgékonnyá teszi az ízületeket, javítja a környező szövetek vérkeringését, 37-39 Celsius fok körüli hőmérsékleten az izmok is ellazulnak, az anyagcsere-végtermékek gyorsabban elszállítódnak.

A tehermentesített ízületek mozgatása lassítja a rosszabbodást, kopást. Az aktív emberek ritkábban szenvednek artrózisban, mint a mozgáshiányos életmódot folytatók. Igazi hidegben meleg sportruhával és ízületvédő pántokkal lehet megvédeni tagjainkat a lehűléstől. Sportolás, mozgás előtt az ízületeket szó szerint is be kell melegíteni, melegvizes zacskót vagy előmelegített homokzsákot felhelyezve. A modern melegítő csukló- és egyéb ízületvédők a ruha alatt is hordhatók.

A hideg napokon érdemes ízületvédő gyógynövényekből készült vízben gyógyító fürdőt venni. A meleg/langyos fürdővíz hőmérsékletét forró víz hozzáadásával lassan emeljük 37-39 Celsius fokosra. A fürdővízben hetente két-három alkalommal mintegy 15 percet kell eltölteni. A kezelőorvossal is érdemes konzultálni, és időnként gyógyfürdő-beutalót kérni.

Sok ízületvédő, gyulladásgátló gyógynövény ismert, melyeket gyógyszertári teakeverék formájában szerezhetünk be. A vízhajtó hatású csalánlevél, a fűzfakéreg vagy az árnika is megtalálható az ízületekre ajánlott gyógyteakeverékekben, melyeket a kellemesebb íz kedvéért menta- és mályvalevéllel készítenek. Ugyancsak hatékony a gyöngyvessző (Spirea) és az or­báncfű (Hypericum perforatum) levele. E leveleket hideg vízben egy óra hosszat kell áztatni, majd felfőzni. 5-10 perces állás után szűrve fogyasztható napi három-négy csészével.

A zellertea vagy zellergyökér-főzet úgy készül, hogy a felaprított zellergumót hideg vízzel leöntjük, majd felforraljuk. Mézzel ízesítve napi két bögrével fogyaszthatunk belőle.

Az Afrika félsivatagos vidékeiről érkező ördögcsáklya (Harpagophytum procumbens) gyulladáscsökkentő és fájdalom-csillapító hatását ízületi kopással küszködők esetében klinikai kísérletek is igazolták. Főként enyhe reumás fájdalmakra ajánlott belsőleg és külsőleg egyaránt. Vérkeringést és az ízület működését serkentő fürdővízbe adagolható illóolajok a rozmaringolaj, az eukaliptuszolaj, a levendula- és citromolaj, az olíva-, a majoranna- és a kámforolaj, az ízületek működését serkentő masszázsokhoz is eredményesen alkalmazzák őket.

4 megjegyzés:

M@rti írta...

Úgy látom, több bejegyzésedet is fogom hasznosítani. Ezt ki is próbáltad? Nekem is kéne már valami hatékony az ibuprofénen kívül/helyett, mert évek óta szenvedek a nyakammal... :-)

kiralyhedi írta...

Még nem próbáltam ki, mert a patikus szerint szoptatás mellett nem ajánlott, nehogy elapassza a tejet. Most amúgy nem fájnak az ízületeim sem, ahogy jött a jó idő...de biztos lesz rá még mód, hogy kipróbáljam...sajnos :(

M@rti írta...

Sajnos! Én is egyre inkább úgy gondolom, hogy ez egy gyógyíthatatlan fájdalom marad (és nekem is 30 körül kezdődtek!)
Pedig Te sem élsz mozgásszegény életmódot, az tuti, 3 gyerek mellett!!!

kiralyhedi írta...

Sőt, mostanában elég sokat edzem és mintha rosszabb lenne...

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls