Hozzávalók 1 üveghez:
- 1 csokor illatos ibolya
- 50 g fruktóz
- 2 alma
- kis citromlé
- 2 ek méz
- 1 kanál zselatin por
- 1/2 dl Tokaji Aszú
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, citromlével locsoljuk. Hozzáadunk pici vizet és a gyümölcscukrot, feltesszük főzni. Amikor már jó sűrű az állaga, hozzáadunk 2 ek mézet, 1 csapott ek zselatint és az ibolya virágokat. (száráról egyenként lecsipkedjük, ezt érdemes, miközben fő az alma) Ekkor levesszük a tűzről és hozzáadunk kb 1/2 dl Tokaji Aszút. Sterilizált üvegekbe töltjük, celofánnal fedjük.
Nekem a csokor szárától megtisztított ibolya virág 10 gramm volt. Mikróban érdemes a befőttes üvegeket kifőzni, én úgy szoktam, hogy elmosom az üveget, 2-3 ujjnyi vizet rakok bele és a mikróban forralom pár percig. Majd kiöntöm belőle a vizet, és még a forró üvegbe kanalazom a forró dzsemet.
Lehet használni cukortakarékos 3:1-ben zselésítőt is, ekkor a zselatin port el kell hagyni.
Cukorbetegek, update diétások az aszú helyett száraz bort öntsenek hozzá.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése