Oldalak

2011. március 31.

Tokaji ibolya dzsem

Hozzávalók 1 üveghez:
  • 1 csokor illatos ibolya
  • 50 g fruktóz
  • 2 alma
  • kis citromlé
  • 2 ek méz
  • 1 kanál zselatin por
  • 1/2 dl Tokaji Aszú

Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, citromlével locsoljuk. Hozzáadunk pici vizet és a gyümölcscukrot, feltesszük főzni. Amikor már jó sűrű az állaga, hozzáadunk 2 ek mézet, 1 csapott ek zselatint és az ibolya virágokat. (száráról egyenként lecsipkedjük, ezt érdemes, miközben fő az alma) Ekkor levesszük a tűzről és hozzáadunk kb 1/2 dl Tokaji Aszút. Sterilizált üvegekbe töltjük, celofánnal fedjük.

Nekem a csokor szárától megtisztított ibolya virág 10 gramm volt. Mikróban érdemes a befőttes üvegeket kifőzni, én úgy szoktam, hogy elmosom az üveget, 2-3 ujjnyi vizet rakok bele és a mikróban forralom pár percig. Majd kiöntöm belőle a vizet, és még a forró üvegbe kanalazom a forró dzsemet.

Lehet használni cukortakarékos 3:1-ben zselésítőt is, ekkor a zselatin port el kell hagyni.

Cukorbetegek, update diétások az aszú helyett száraz bort öntsenek hozzá.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls