Amúgy is imádom a karamellt, de mostanában folyamatosan azt kívánom. Napok óta karamellás tejitalt iszom reggelente, sajnos a xilit már fogytán van, így fruktózt pirítottam hozzá, úgy is nagyon finom lett. Viszont a pöttyös Túró Gurunak nem tudok ellenállni, akármennyire nem diétás, nem egészséges....ma is vettem egyet az egyetemi büfében. De ennek vége! Ki fogom mihamarabb találni, hogy készítsem el házilag. Adott a túró, a csoki, mogyoró és karamell krém... utánanéztem az utóbbinak, azt írják, cukrozott sűrített tejből készül. Első körben vettem 3 tubus Sparos sűrített tejet, belenyomtam egy nagyobb üvegbe, jelenleg rotyog a tűzön. Kíváncsi leszek, milyen lesz, de megmondom őszintén, nem rajongok érte így első próbálkozásra, mert reform karamell krémet szeretnék készíteni. Ahhoz pedig házilag kéne elkészíteni a sűrített tejet is. Találtam 3 receptet is az interneten, átalakítást igényelnek a fehér cukor töménytelen mennyisége miatt.
Íme a házi karamell krém (vagy Dulce de leche) receptje:
Lehet sütőben és tűzön is elkészíteni. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, a 3 tubus sűrített tejet (3* 170 g) jénai tálba nyomjuk, majd azt egy nagyobb tepsibe helyezzük, a tepsibe vizet öntünk, úgy, hogy a víz addig érjen, míg a sűrített tej, vagy egy picit felé, de semmi esetre sem a tetejéig, max a tál közepéig, úgy célszerű. Az egészet alufóliával fedjük és 2 órára betoljuk a sütőbe. 30-40 percenként átkeverjük a krémet, ha szükséges, a vizet pótoljuk. Ha letelt az idő, kivesszük a jénait, a krémet hagyjuk kihűlni, majd kis üvegekbe kanalazzuk.
Tűzön készül az én karamellem, mégpedig egy csavaros tetejű kávésüvegbe nyomtam a sűrített tejeket és kuktában tettem fel főni a legalacsonyabb lángon, úgy, hogy a víz egy ujjnyira van a krémhez képest feljebb. A kukta tetejét is rátettem, de nem zártam le, csak fedőként funkcionál.
A rengeteg cukor miatt nem diabetikus, nem fogyókúrás és semmiképpen nem reform édesség:( Így kénytelen leszek házi sűrített tejből is elkészíteni:)))
Képet töltök, ha elkészül, 2-3 órát tuti főni fog....
Jelentem, elkészült és ISTENI LETT!!!

Azóta elkészítettem a házi sűrített tej egyik változatát és meglepő módon az eredmény nagyon hasonlít a karamell krémhez, valószínű a gyümölcscukor karamellizálódott benne:))))))) Így aki szeretne 1 lépésben sűrített tej nélkül karamell krémet gyártani, próbálja ki, 2 óra alatt el is készül és csak tej, vanília, fruktóz kell hozzá. Xilittel még nincs tapasztalatom, de ahhoz is kiszámoltam az arányokat.
Sűrített tej házilag recept
Íme a házi karamell krém (vagy Dulce de leche) receptje:
Lehet sütőben és tűzön is elkészíteni. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, a 3 tubus sűrített tejet (3* 170 g) jénai tálba nyomjuk, majd azt egy nagyobb tepsibe helyezzük, a tepsibe vizet öntünk, úgy, hogy a víz addig érjen, míg a sűrített tej, vagy egy picit felé, de semmi esetre sem a tetejéig, max a tál közepéig, úgy célszerű. Az egészet alufóliával fedjük és 2 órára betoljuk a sütőbe. 30-40 percenként átkeverjük a krémet, ha szükséges, a vizet pótoljuk. Ha letelt az idő, kivesszük a jénait, a krémet hagyjuk kihűlni, majd kis üvegekbe kanalazzuk.
Tűzön készül az én karamellem, mégpedig egy csavaros tetejű kávésüvegbe nyomtam a sűrített tejeket és kuktában tettem fel főni a legalacsonyabb lángon, úgy, hogy a víz egy ujjnyira van a krémhez képest feljebb. A kukta tetejét is rátettem, de nem zártam le, csak fedőként funkcionál.
A rengeteg cukor miatt nem diabetikus, nem fogyókúrás és semmiképpen nem reform édesség:( Így kénytelen leszek házi sűrített tejből is elkészíteni:)))
Képet töltök, ha elkészül, 2-3 órát tuti főni fog....
Jelentem, elkészült és ISTENI LETT!!!
A kép magáért beszél:)
Azóta elkészítettem a házi sűrített tej egyik változatát és meglepő módon az eredmény nagyon hasonlít a karamell krémhez, valószínű a gyümölcscukor karamellizálódott benne:))))))) Így aki szeretne 1 lépésben sűrített tej nélkül karamell krémet gyártani, próbálja ki, 2 óra alatt el is készül és csak tej, vanília, fruktóz kell hozzá. Xilittel még nincs tapasztalatom, de ahhoz is kiszámoltam az arányokat.
Sűrített tej házilag recept
péntek, április 29, 2011
kiralyhedi
Posted in: 

0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése